Bijela palača veća od Bijele kuće i Kremlja

Kompleks pokriva područje od 150.000 kvadratnih metara unutar historijske Ataturkove šumske farme (AFP)

Troškovi izgradnje nove palate predsjednika Turske, projekat koji je žestoko kritizirala opozicija, trenutno iznose 1,37 milijardi turskih lira (615 miliona dolara), što je daleko više od ranijih procjena, pokazuju podaci koje je predstavio ministar finansija Turske Mehmet Simsek, javlja Hurriyet.

Blizu 432,7 miliona dolara je do sada plaćeno za izgradnju Ak Saraya, odnosno “Bijele palače”, dok je još 135 miliona dolara odvojeno za potrošnju na ovoj građevini za narednu godinu, kazao je Simsek pred Komisijom za planiranje i budžet turskog Parlamenta.

Nakon 12 godina na mjestu premijera, Recep Tayyip Erdogan 28. augusta je preuzeo dužnost predsjednika države na izborima kao prvi predsjednik koga je narod direktno izabrao 10. augusta.

Ubrzo nakon što je izabran, odlučio se preseliti iz skromnije palate Cankaya u prijestonici Ankari u masivni novi kompleks koji je u početku građen za ured premijera.

Veća od Bijele kuće i Kremlja

Erdogan je bio domaćin državnog prijema 30. augusta, tokom obilježavanja Dana pobjede, 92. godišnjice pobjede Turske nad grčkim snagama u ratu za nezavisnost.

Tom prilikom je otvorio kompleks za medije.

Kompleks pokriva područje od 150.000 kvadratnih metara unutar historijske Ataturkove šumske farme.

Veća je od Bijele kuće, Kremlja i Buckinghamske palate.

Kao dodatak troškovima radova na novom Ak Sarayu, još novca će biti potrošeno na obnovu predsjedničkih zdanja u druga dva grada tokom naredne godine.

Huber palata u istambulskoj četvrti Tarabya i kuća za koste na egejskom odmaralištu Marmaris bit će renovirani naredne godine, kaže Fahri Kasirga, podsekretar Predsjedništva.

Novi avion

Dodao je, pred Komisijom za planiranje i budžet, kako će 302 miliona lira (135,4 miliona dolara) od predsjedničkog budžeta, koji iznosi 397 miliona lira (178 miliona dolara), biti potrošeno na narudžbe stvari i usluga te investicije.

Ove cifre nadmašuju budžet koji je odobrio Parlament za 90 posto.

“Blizu 185 miliona dolara bit će izdvojeno iz premijerskog budžeta za kupovinu novog predsjedničkog mlaznog aviona”, kazao je ministar Simsek.

“Novi Airbus A330-200 trenutno koriste turske vlasti. Pošto je avion prvobitno naručila kompanija Turkish Airlines i još nije prebačen državi, mi još nismo izvršili plaćanje iz budžeta. Planiramo to uraditi ove godine iz budžeta premijera države.”

Izvor: Agencije