Bijele trake, sjećanje na zločin u Prijedoru

U Prijedoru je tokom rata ubijeno više od 3.000 osoba nesrpske nacionalnosti (Anadolija)

U četvrtak 31. maja navršit će se tačno 20 godina od kako su srpske vlasti u Prijedoru naredile Bošnjacima i Hrvatima u tom gradu da svoje domove obilježe bijelim zastavama ili čaršafima, te da prilikom kretanja na javnim mjestima na rukavima nose bijele trake.

Kako agencija Anadolija saznaje, ovim povodom u četvrtak će i na zgradi Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH u Sarajevu biti izvješene dvije bijele zastave.

Poziv Sarajevskog ratnog teatra

Sarajevski ratni teatar (SARTR) poziva građane BiH da se u četvrtak pridruže akciji “Zaustavimo negiranje genocida” tako što će u srijedu u popodnevnim satima u prostorijama Teatra preuzeti bijelu traku koju će u četvrtak staviti na svoj rukav, kao što su prije 20 godina to isto morali učiniti građani Prijedora nesrpske nacionalnosti, koji su potom ubijeni, odvedeni u logore ili protjerani.
Bijele trake, osim u SARTR-u mogu se preuzeti i u YIHR-u BiH, Direkciji Festivala MESS, EFM Radiju i Kinu Kriterion.

Podizanje spomenika prijedorskim žrtvama u gradu nije dozvoljeno, a pristup mjestima zločina onemogućuje i Acelor-Mittal, kompaniju koja je danas vlasnik lokacije na kojoj se nalazio zloglasni logor Omarska.
“Zbog toga vas pozivamo da 31. maja, noseći bijelu traku na rukavu ili isticanjem zastave ili bijelog čaršafa na svom prozoru, iskažete solidarnost sa žrtvama masovnih zločina počinjenih u Prijedoru i širom svijeta “, kaže u pozivu za učešće u akciji direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković.

Ovaj čin ima za cilj podizanje svijesti o borbi za dostojanstvo miliona žrtava masovnih zločina i nepravde. Od Prijedora do Johannesburga, od Džakarte do Lime, na ovaj dan dignimo glas protiv poricanja istine o počinjenim zločinima, navodi se u pozivu.
Kampanju  “Zaustavimo poricanje genocida” do sada su podržale hiljade ljudi iz više od 40 zemalja širom svijeta.

Ovaj datum obilježit će i vrhovni duhovni poglavar Bošnjaka, resu-l-ulema IZ-e u BiH Mustafa ef. Cerić, koji će na rukav svog džubeta, također, simbolično staviti bijelu traku.

Na globalnom nivou

Glavni imam u Prijedoru Amir ef. Mahić rekao je za agenciju Anadolija da je inicijativa o 31. maju kao “Svjetskom danu bijelih traka” pokrenuta na globalnom nivou.

Prijedorčani će na raznim stranama svijeta podsjetiti na događaje od prije 20 godina.

Već su, kako kaže Mahić, dobili podršku širom planete.

“Srpske vlasti u Prijedoru su tog 31. maja 1992. godine putem lokalnog radija objavile proglas da je svo nesrpsko stanovništvo dužno svoje kuće i stanove obilježiti bijelim zastavama ili čaršafima, te na rukavima nositi bijelu povezu. Cilj je bio da se zna ko je ko i ko gdje živi. Zahvaljujući tome, dolazilo je do velikih odstrela, masovnih ubistava, pljačkanja…”

Prijedor je prva općina u svijetu po broju presuđenih ratnih zločinaca. Još mnogo je onih kojima se sudi ili im se tek treba suditi. 

“Kao i u slučaju Jevreja, bio je to uvod u našu tragediju i genocid na području Prijedora i Kozarca. Poslije proglasa, bijele zastave su se još dugo zadržale u gradu, iako su Bošnjaci i Hrvati većinom protjerani. Bijele zastave su čak u augustu 1992. godine uočili članovi mirovne misije koji su utvrđivali stanje u BiH”, kazao je Mahić.

Raznim manifestacijama ove godine se obilježava 20 godina od stradanja u Prijedoru.

Tako je 24. maja obilježen i dan napada na Kozarac.

‘Blokirana posjeta stratištima’

Riječ genocid u slučaju Prijedora zasmetala je aktuelnom načelniku Marku Paviću, te je najavljeno organiziranje vanredne sjednice Skupštine opštine (SO) na kojoj bi se osudilo obilježavanje godišnjica zločina.

Mahić ističe da je cilj obilježiti ne samo ono što se dešavalo već i ono što se u Prijedoru i danas dešava.

“U Prijedoru se zločini nad nesrbima dešavaju u kontinuitetu već dvije decenije. Posljednji postupci vlasti u Prijedoru govore da oni stoje iza sličnih ideja kao i oni koji su činili zločine. Konstantno se pokušavaju osporavati zločini koji su se dogodili. Vlasti, u saradnji s pojedinim preduzećima, blokiraju posjete stratištima poput logora Omarska. Ne dozvoljava se obilježavanje stratišta, čak ni simboličnim pločama. Prijedor je prva općina u svijetu po broju presuđenih ratnih zločinaca. Još mnogo je onih kojima se sudi ili im se tek treba suditi. Nažalost, mnogi su umrli i na ovom svijetu im se neće suditi”, kazao je Mahić.

Planirano je ‘i postavljanje stolica za četiri školska razreda, što bi predstavljalo broj djece ubijene u Prijedoru’.

U Prijedoru su tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijena 3.173 civila, od čega 256 žena i 102 djece.

Blizu 31.000 osoba je zatočena u logorima, dok ih je 53.000 protjerano.

Tokom samo tri mjeseca 1992. godine istrijebljeno je 94 posto nesrpskog stanovništva Prijedora, piše Anadolija.

Predstavnici Udruženja Prijedorčanki “Izvor” i Udruženja logoraša “Prijedor '92” prezentirali su 21. maja u Sarajevu aktuelno stanje u Prijedoru, s naglaskom na obilježavanje 20. godišnjice od zločina počinjenih nad stanovništvom tog grada.

Postavljanje 266 bijelih vreća

Predstavnik prijedorskih logoraša Edin Ramulić govorio je o programu obilježavanja godišnjice zločina u Prijedoru u okviru kojeg će u srijedu biti organizirano okupljanje na gradskom Trgu Zorana Karlice.

“Predviđeno je postavljanje 266 bijelih vreća, koje simbolički predstavljaju vreće s ekshumiranim posmrtnim ostacima 265 žena i deset prijedorskih djevojčica ubijenih iz neposredne blizine, a prije toga mučenih i silovanih”, izjavio je Ramulić za agenciju Anadolija.

On je naglasio kako je planirano “i postavljanje stolica za četiri školska razreda, što bi predstavljalo broj djece ubijene u Prijedoru”.

Udruženja žrtava još uvijek traže tijela više od 1.000 svojih najmilijih i sugrađana.

Naveli su da svaka osma osoba koja se traži u Bosni i Hercegovini potiče iz Prijedora.

“To dovoljno govori o kakvom masovnom ubijanju je riječ”, istakao je Ramulić i dodao da “oni koji su se vratili u Prijedor i dalje žive pod psihozom straha“.

“Bojimo se da će se iz tih razloga mali broj Bošnjaka u Prijedoru odazvati na obilježavanje 20. godišnjice stradanja civila. Stoga pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, institucije, nevladine organizacije, medije, kao i sve ljude u svijetu koji teže uspostavljanju mira da dođu i da nas podrže u sjećanju na naše najmilije”, poručili su iz udruženja Prijedorčana.

Izvor: Agencije