Bijeliću i saradnicima mjesec dana pritvora

Aleksandar Bijelić je prije nekoliko dana izjavio kako je sve radio po zakonu (Al Jazeera)

Viši sud u Beogradu saopćio je u srijedu da je bivšem gradskom menadžeru Aleksandru Bijeliću i još osmerici njegovih saradnika, osumnjičenih za zloupotrebu položaja u vezi s rekonstrukcijom Bulevara Kralja Aleksandra u Beogradu, određen pritvor od 30 dana.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda donio je rješenje kojim je prema okrivljenima Aleksandru Bijeliću, Marku Blagojeviću, Radovanu Drči, Danki Šotra, Elizabeti Troha, Slobodanu Steviću, Slavku Božiću, Nadi Ćubić i Miletu Zekiću određen pritvor od 30 dana, navodi se u saopćenju.

Zaprijećene kazne veće od 10 godina zatvora

Bijeliću i Blagojeviću, bivšem direktoru Agencije za investicije, na teret se stavlja da su budžet Beograda oštetili za najmanje 5,5 miliona eura, dok se osnivačima i direktorima preduzeća Balkan gradnja na teret stavlja pribavljena protivpravna materijalna korist u iznosu od najmanje 1,1 miliona eura, pisali su beogradski mediji.

Pritvor se određuje, pojašnjavaju iz Višeg suda, kako okrivljeni ne bi utjecali na predložene svjedoke koje treba ispitati tokom istrage, kao i zbog krivičnog djela koje im se stavlja na teret i zaprijećene kazne za to krivično djelo koja je veća od 10 godina.

Bijelić je član vrha Demokratske stranke i prije nekoliko dana je izjavio kako je sve radio po zakonu, te da je spreman odazvati se pozivu nadležnih organa.

Izvor: Agencije