Bijeljina: Organizator postavio zastavu BiH

Drugo izdanje turnira, čiji je direktor rođeni Bijeljinac Savo Milošević, okupilo je igrače do 16 godina iz 16 ekipa s prostora bivše Jugoslavije (Anadolija)

Zastava Bosne i Hercegovine postavljena je danas na centralni jarbol nogometnog “Turnira prijateljstva” koji se igra u etnoselu Stanišić pokraj Bijeljine, javlja Agencija Anadolija.

Na taj način su organizatori, predvođeni direktorom turnira Savom Miloševićem, ispravili grešku i ispoštovali protokol organizacije međunarodnih sportskih događaja koji propisuje striktno isticanje na centralnom jarbolu zastave države u kojoj se događaj dešava.

Prva dva dana renomiranog turnira, na kojem učestvuje 16 nogometnih U-16 ekipa iz država sa prostora bivše Jugoslavije, na četiri centralna jarbola bile su istaknute zastave bosanskohercegovačkog entiteta RS, Grada Bijeljine, Evropske nogometne asocijacije (UEFA) i Fudbalskog saveza Republike Srpske (FSRS).

Od danas, umjesto entitetske, istaknuta je državna zastava Bosne i Hercegovine.

Finale 24. maja

“Nakon što ste objavili priču o tome da nema državnih simbola na centralnim jarbolima turniru u Bijeljini, odmah smo reagovali. Zvao sam Miloševića, koji mi je obećao da će grešku sa zastavama danas i ispraviti, što je i učinio”, kazao je za Anadoliju Jasmin Baković, generalni sekretar NFSBiH.

“Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine i dalje podržavat će ‘Turnir prijateljstva’ u Bijeljini. Zaista, odličan sportski događaj na kojem učestvuju fudbalski talenti sa prostora cijele bivše zajedničke države. Vjerujem da će se igrati još mnogo narednih godina, bez ikakvih organizacionih propusta, i postati jedan od najjačih u ovom dijelu Evrope.”

Na Turniru prijateljstva u Bijeljini danas se igraju utakmice trećeg kola po grupama, nakon kojih će pobjednici četiri grupe izboriti plasman u polufinale. Finalni meč je 24. maja, a titulu prošlogodišnjeg pobjednika brani zagrebački Dinamo.

Drugo izdanje turnira čiji je direktor rođeni Bijeljinac Milošević okupilo je igrače do 16 godina iz 16 ekipa iz Srbije (Partizan, Crvena zvezda, Napredak Kruševac, Vojvodina, OFK Beograd), Hrvatske (Dinamo, Zagreb, Osijek, Rijeka), Crne Gore (Budućnost Podgorica, Sutjeska Nikšić), Makedonije (Vardar) i domaćina Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Željezničar, Velež, Sloboda Tuzla).

Izvor: Agencije