Bijeljina: Vrijeme otežava sanaciju nasipa

Tri mjeseca nakon poplava sanacija nasipa na području Bijeljine nije završena. Loše vremenske prilike otežavaju radove, no opštinska vlast, ipak, tvrdi kako stanovništvo ne treba strahovati od novih poplava, jer će, kako navodi, najkasnije do zime nasipi biti sanirani.

Na lokalitetu Visoč na području Bijeljine sanacija savskog nasipa dugog 1.300 metara još traje. Kad vrijeme dozvoli, radi tridesetak radnika i sve ide brže, kaže Savo Glamočić, koji nadgleda mašine i opremu.

“Najviše usporava vrijeme. Kiša padne – ne može kamion, ne mogu valjci…”, dodaje.

Nasip iz osamdesetih godina prošlog vijeka nikada nije do kraja završen, pa je Sava prema ovoj ravnici bila nemilosrdna, javlja novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

“Blizu 200 metara dalje nalazi se rijeka Sava. Usljed obilnih kiša, koje su u maju zahvatile regiju, ona se izlila ovamo i na četiri mjesta probila nasip koji je trebao štititi okolna sela od poplava”, dodaje.

Da je otišao Šabac…

Prvo na udaru našlo se selo Klis. Kuće, imovina, stoka, poljoprivredna dobra… gotovo sve je bilo pod vodom. Miodrag Stanarević je tog dana s ostalim stanovnicima nosio vreće s pijeskom, pokušao odbraniti selo… Danas se pita kako je moguće da se 1.300 metara nije moglo odbraniti, a kilometri drugih nasipa jesu.

“Bilo je – da je otišao Šabac, ko zna koliko bi štete bilo za cijelu regiju. Tako se pričalo. E sad, je li ili nije…”, govori.

Mirko Radić, stanovnik Batkovića, ima drugo objašnjenje – vodostaj rijeke bio je za metar veći od ikad izmjerenog. Pod pritiskom vode nedovršeni nasip nije mogao izdržati.

“Strahujemo – ako se to ne završi do jeseni, mogle bi da počnu jesenje kiše i da dođe do problema”, kaže.

Načelnik Opštine Bijeljina Mićo Mićić uvjerava da problema neće biti, nasip će na vrijeme biti saniran.

Više u videosnimku.

Izvor: Al Jazeera