Bildt na Twiteru: Ruska flota izdala upozorenje za napad

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov izjavio je da ne postoji prijetnja vojnog sukoba Rusije i SAD-a u Siriji (Reuters)

Švedski političar i diplomat Carl Bildt napisao je na Twitteru da je protivzračna odbrana ruske flote na Crnom moru izdala upozorenje za napad, a tu vijest prenijeli su i drugi mediji.

“Ruska zračna flota na Crnom moru izdala je upozorenje za napad. Poziranje? Priprema? Duboka neizvjesnost?”, napisao je Bildt na Twitteru.

Ispod tog tvita Bildt je objavio i link koji vodi ka ukrajinskom portalu Liveuamap.com, koji je objavio tu vijest uz mapu na kojoj se vidi da se to događa na Crnom moru, kod krimskog grada Sevastopolja.

Portal Liveuamap.com objavio je tu vijest u okviru mape koja prati sukobe u Ukrajini i ne postoje naznake da se upozorenje na napad, čak i da je izdano, odnosi na sukob u Siriji.

Na svojoj stranici posvećenoj sukobu u Siriji Liveuamap je objavio vijesti o kretanju američkih vojnih aviona i brodova prema istočnom Sredozemlju, ali o ruskoj mornarici nije bilo riječi.

Na Twitter-nalogu War Time (@NEWZWARZ) objavljeno je da je ruska Crnomorska flota proglasila visok nivo upozorenja za sve brodove, dok međunarodne snage predvođene SAD-om, Francuskom i Velikom Britanijom, navodno, planiraju napasti Siriju zbog navodne upotrebe hemijskog oružja.

“Napad se očekuje u sljedeća 24 sata”, piše na tom Twitter-nalogu.

Upozorenje SAD-u

Vijest se proširila nakon što je Moskva upozorila SAD na “teške posljedice” ako izvrši napad na snage Vlade Sirije zbog izvještaja o napadu hemijskim oružjem na pobunjenički grad Doumu, dok je američka ambasadorica Nikki Haley uzvratila da će SAD “odgovoriti”, bilo da Vijeće sigurnosti odluči djelovati u vezi s tim napadom ili ne, prenosi Reuters.

“Nije bilo nikakvog napada hemijskim oružjem”, rekao je ambasador Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

On je naveo da je Rusija “relevantnim kanalima već uputila poruku SAD-u da bi korištenje oružane sile, pod lažnim izgovorom, protiv Sirije – gdje se, kako je rekao, na zahtjev legitimne vlade te zemlje, nalaze ruske trupe – moglo voditi teškim posljedicama”, naveo je Nebenzja.

Haley je rekla da se “stiglo do trenutka kad svijet mora vidjeti ostvarenje pravde”.

Ne postoji prijetnja sukoba

U međuvremenu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov izjavio je da ne postoji prijetnja vojnog sukoba Rusije i SAD-a u Siriji, javila je agencija TASS u utorak, a istodobno je Kremlj ocijenio da stav Zapada prema navodnom hemijskom napadu u Siriji nije konstruktivan.

Postoje “radni kontakti” između Rusije i američkih zvaničnika u vezi sa Sirijom, rekao je Bogdanov i dodao da vjeruje da će prevladati razum.

I glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da Rusija nije odustala od diplomatskih napora radi rješenja krize i zaustavljanja rata u Siriji, ali je ocijenio da stav Zapada nije konstruktivan.

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti sazvana je zbog navodnog hemijskog napada na pobunjenički grad Doumu u Siriji prošlog vikenda, u kojem je poginulo najmanje 49 ljudi.

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u kratkom roku odgovoriti na navodni napad hemijskim oružjem u subotu, u kojem je poginulo najmanje 60 osoba.

Zapadne sile za napad optužuju Vladu Sirije i njene saveznike Rusiju i Iran, koji negiraju da se napad uopće dogodio.

Izvor: Agencije