Bildt: NATO treba pojačati vojne snage na Kosovu i u BiH

Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schillingom su u augustu otvoreno pismo Federici Mogherini (EPA)

Švedski diplomata Carl Bildt, koji se tokom 90-ih godina prošlog vijeća bavio političkim događajima i sukobima na Balkanu, izjavio je u srijedu kako Sjevernoatlantska alijansa i Evropska unija, zbog nestabilnosti, trebaju povećati svoje vojne snage na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

“Moja preporuka NATO-u i EU je da počnu povećavati snage svojih trupa na Kosovu i Bosni, zbog nestabilnosti koje će ove diskusije izazvati”, objavio je na Twitteru Bildt, prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (decembar 1995. – juni 1997. godine).

On je komentirao tvit i tekst koji je prethodno objavio Centar za evropske reforme, a u kojem se navodi kako se neki zamrznuti konflikti na zapadnom Balkanu odmrzavaju i kojem se postavlja pitanje da li Evropska unija može osigurati da se ti konflikti završe mirno.

Otvoreno pismo Mogherini

Bildt je krajem augusta ove godine, zajedno s još dvojicom bivših predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Paddyjem Ashdownom i Christianom Schwarz-Schillingom, poslao otvoreno pismo evropskoj šefici diplomatije Federici Mogherini, u kojem se navodi kako bi podrška promjeni granica između Srbije i Kosova mogla dovesti do konflikata i imati destabilizirajući utjecaj te ojačati zahtjeve za prekrajanjem granica na Balkanu, ponajviše zahtjeve za podjelom Bosne i Hercegovine.

“Nema sumnje da se takvim dogovorom riskiraju trenutni dogovori kao što je onaj u Makedoniji, potkopava jedinstvo države, kao što je Bosna i Hercegovina, ohrabruju oni koji priželjkuju razmjenu teritorija na drugim mjestima, kao što je Ukrajina, i vjerojatno će dovesti do egzodusa manjina iz njihovih trenutnih prebivališta”, navodi se u otvorenom pismu trojice diplomata.

Pojasnili su kako bi takav presedan bio najopasniji za jedinstvo Bosne i Hercegovine.

“Dovoljno dobro poznajemo situaciju u Bosni i Hercegovini da znamo da će takav korak samo dodatno pomoći onima koji žele podijeliti državu, onima koji pozivaju na povratak na stanje prije Dejtonskog sporazuma, što će poništiti sve na čemu smo mi i naši partneri u Bosni i Hrercegovini radili u protekla dva desetljeća.”

Izvor: Agencije