Bin Laden se krio u pet kuća u Pakistanu

Jedna od pet kuća u Pakistanu za koju se vjeruje da se u njoj skrivao Bin Laden s porodicom (AFP)

Vođa al-Qaede Osama bin Laden se, tokom devet godina bijega nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, skrivao u Pakistanu u pet različitih kuća i u tom razdoblju postao je otac četvero djece, od kojih je dvoje rođeno u državnim bolnicama, kazala je pakistanskim policijskim istražiteljima njegova najmlađa supruga, prenosi The New York Times.

Iskaz najmlađe Bin Ladenove supruge, 30-godišnje Amal Ahmad Abdul-Fateh, daje do sada najdetaljniji prikaz njegovog života u godinama koje su prethodile napadu američkih komandosa u maju 2011. godine, kada je u dobi od 54 godine likvidiran u jednoj od kuća u kojima se skrivao.

Tri udovice Bin Ladena su od velikog interesa, jer posjeduju odgovore na pitanja koja frustriraju zapadne obavještajne službe.

Njen iskaz, dan pakistanskim vlastima, ne sadrži podatke o Pakistancima koji su mu pomagali u skrivanju, ali ipak pokreće pitanja o tome kako je mogao seliti svoju veliku porodicu po cijeloj zemlji, uprkos impresivnim pakistanskim snagama sigurnosti.

Njegove tri udovice od velikog su interesa, jer posjeduju odgovore na pitanja koja frustriraju zapadne obavještajne službe.

Čekaju optužnicu

One su trenutno u kućnom pritvoru u Islamabadu i njihovi advokati očekuju podizanje optužnica protiv njih i dvije odrasle Bin Ladenove kćeri zbog kršenja pakistanskog useljeničkog zakona, koji nosi kaznu zatvora do pet godina.


Kuće su pod prismotrom policije [AFP]

Ta odluka u suprotnosti je s očekivanjima zapadnih sila da ih Pakistan deportira u Saudijsku Arabiju ili Jemen.

Bin Ladenove žene u različitoj su mjeri sarađivale s pakistanskim vlastima.

Najstarije žene, Kharia Hussein Sabir i Siham Sharif, obje Saudijke, odbile su sarađivati sa istražiteljima, dok je najmlađa, koja je ranjena prilikom likvidacije Bin Ladena, progovorila.

Američki dužnosnici kažu da se njen iskaz podudara s onim što se zna o Bin Ladenovim kretanjima.

Ona je objasnila policijskim istražiteljima da se 2000. godine udala za Bin Ladena zato što se željela udati za mudžahedina.

U Karači je doputovala u julu te godine, a nekoliko mjeseci kasnije prešla je granicu sa Afganistanom, kako bi se u toj zemlji pridružila Bin Ladenu i njegovim dvjema ženama u bazi nedaleko od Kandahara.

Bijeg u planine

Nakon napada 11. septembra porodica se raštrkala i ona se vratila u Karači s kćerkom Safijom, rođenom prije napada, gdje su ostale blizu devet mjeseci, a napustile su ga u drugoj polovici 2002. godine da bi otišle u Pešavar, gdje se spojila sa suprugom.

Bin Laden je tada odveo porodicu duboko u planine sjeverozapadnog Pakistana, ali ne u područje gdje su zapadne sile vjerovale da se skriva.

Nakon toga došli su u gradić Haripur, nedaleko od Islamabada, gdje su se skrivali naredne dvije godine, i tu je Bin Ladenova najmlađa žena rodila još jednu kćer, Asiju, te godinu kasnije i sina Ibrahima.

Bin Laden je odveo porodicu duboko u planine sjeverozapadnog Pakistana, ali ne u područje gdje su zapadne sile vjerovale da se skriva.

Oboje su rođeni u državnoj bolnici, gdje se prijavila pod lažnim identitetom.

Nakon toga promijenili su kuću u kojoj su živjeli i naselili se ponovno u blizini gradića Haripur, gdje je rodila još dvoje djece.

Prema njenim riječima, boravak u različitim kućama organizirali su im pripadnici Paštuna, koji su služili kao kuriri Bin Ladenu.

Izvor: Agencije