Bin Salman: Izrael ima pravo na svoju državu

Rijad je stavio Muslimansku braću na listu terorističkih organizacija u martu 2014. (EPA)

Izraelci, kao i Palestinci, imaju “pravo” na svoju državu, ocenio je saudijski prestolonaslednik u izjavi koja se tumači kao novi znak približavanja Izraelu.

U razgovoru koji je objavio američki časopis The Atlantic i koji je obavljen povodom njegovog dužeg putovanja po Sjedinjenim Američkim Državama, koje još traje, Mohammad bin Salman ističe da nema “nikakvih verskih primedbi” na postojanje izraelske države.

Odgovarajući na pitanje misli li da židovski narod ima pravo na nacionalnu državu barem na delu zemlje svojih predaka, rekao je: “Mislim da svaki narod, gde god bio, ima pravo da mirno živi u svojoj državi. Mislim da Palestinci i Izraelci imaju pravo na svoju zemlju”, uzvratio je MBS, novi prvi čovek Rijada, u tom razgovoru, vođenom pre najnovijih napetosti u Pojasu Gaze.

Iran kao zajednički neprijatelj

“No, moramo imati mirovni ugovor kako bismo svima garantovali stabilnost i imali normalne odnose”, dodao je, u času kada bi administracija predsednika SAD-a Donalda Trumpa trebalo da iznese svoj plan političkog rešenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Tridesetdvogodišnji princ kaže da je jedino “versko pitanje” koje muči Saudijce sudbina Platoa džamija u istočnom Jerusalimu, koji je Izrael anektirao, i “palestinska prava”.

“Naša zemlja nema problema sa židovima”, istakao je princ, koji želi da modernizuje moharhiju.

Čini se da se sunitska monarhija sve više približava Izraelu, pre svega zahvaljujući tome što imaju zajedničkog neprijatelja u regiji, šiitski Iran.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je nedavno rekao za svoju zemlju da je “nužan saveznik” arapskih zemalja koje se ne slažu sa Teheranom.

Bela kuća računa na približavanje Izraela i Saudijaca kako bi promenila odnose u regiji, u času kada palestinski čelnici više ne žele Amerikance za posrednike u mirovnim pregovorima nakon Trumpova priznanja Jerusalima za izraelsku prestonicu.

Uporedio Khameneija s Hitlerom

“Izrael je velika ekonomija”, s “ubrzanim rastom”, i, “naravno, da imamo puno zajedničkih interesa s Izraelom”, rekao je Bin Salman, ponovo kritikujući iranskog čelnika, vrhovnog vođu Alija Khameneija, čije je teritorijalne težnje uporedio sa onima Adolfa Hitlera u vreme nacizma.

“U poređenju sa iranskim vrhovnim vođom, Hitler se čini nežan”, rekao je.

“Hitler je hteo da osvoji Evropu”, a “vrhovni vođa želi da osvoji svet”, kazao je Bin Salman.

Izvor: Agencije