Bin Salman: Khamenei je novi Hitler Bliskog istoka

Saudijski princ kaže da se treba stati ukraj navodnoj ekspanziji Irana (EPA)

Saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman izjavio je da je vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Khamenei “novi Hitler Bliskog istoka”.

U intervjuu za New York Times u RijaduBin Salman, koji je i saudijski ministar odbrane, rekao je da navodnoj ekspanziji Irana treba stati na put.

“Ali mi smo naučili od Evrope da smirivanje ne funkcioniše. Ne želimo da novi Hitler u Iranu ponovi na Bliskom istoku ono što se desilo u Evropi”, rekao je saudijski princ.

Upitan je li nedavna čistka i hapšenje ministara i prinčeva borba za prevlast kako bi eliminisao rivale među rođacima i u privatnom sektoru prije nego što postane kralj, Bin Salman je kazao: “To je smiješno.”

Dok mediji pišu o tome da je dio uhapšenih premlaćivan i mučen te primao medicinsku pomoć, Bin Salman tvrdi da se većina pritvorenih u luksuznom hotelu “Ritz” već zaklela na vjernost njemu i njegovim reformama, te da ga podržava “većina kraljevske porodice”.

“Naša država pati od korupcije od 1980-ih do danas. Naši eksperti procjenjuju da svake godine otprilike deset posto državnog budžeta odlazi na korupciju”, kazao je Bin Salman.

Podsjetio je da je Vlada ranije imala nekoliko neuspješnih antikorupcijskih čistki.

“Zašto? Zato što su počeli odozdo”, rekao je saudijski prestolonasljednik.

Bin Salman tvrdi da je 2015, kad je došao na vlast, njegov otac, kralj Salman, odlučio da mora stati ukraj korupciji ako Saudijska Arabija želi ostati u grupi G20. Tako je počela antikorupcijska istraga koja je trajala dvije godine, a na listi osumnjičenih nalazi se otprilike 200 imena, kaže Bin Salman.

‘Vraćamo islam njegovim korijenima’

Prestolonasljednik je kazao reporteru New York Timesa Thomasu L. Friedmanu da “ne piše kako mi reinterpretiramo islam – vraćamo islam njegovim korijenima – a naša najbolja vodilja jest praksa Poslanika i Saudijska Arabija prije 1979.”

Saudijski prestolonasljednik rekao je da je u vrijeme poslanika Muhammeda postojalo muzičko pozorište, da su se muškarci i žene zajedno pojavljivali na javnim mjestima te da su kršćani i Jevreji bili poštovani.

“Prva sutkinja za komercijalne sporove u Medini bila je žena”, rekao je Bin Salman za NYT. “Pa, ako je Poslanik sve ovo prihvatio, mislite li da on nije bio musliman?”

New York Times piše kako Bin Salman nije želio govoriti o dolasku libanskog premijera Saada al-Haririja u Saudijsku Arabiju, gdje je objavio ostavku, navodno, pod saudijskim pritiskom. Al-Hariri se u međuvremenu vratio u Bejrut i rekao da odgađa ostavku.

“Insistirao je na tome da je u cijeloj stvari najbitnije to da Al-Hariri, sunit, neće davati političko pokriće Vladi Libana, koju uglavnom kontroliše libanska šiitska milicija Hezbollah, a nju opet uglavnom kontroliše Teheran”, piše američki list.

Tenzije između Saudijske Arabije i Irana dosegle su trenutni vrhunac iznenadnom Al-Haririjevom ostavkom 4. novembra u Rijadu, kad je rekao da se na to odlučio zbog “stiska” Irana i prijetnji smrću.

Saudijska Arabija optužila je Iran i Hezbollah da naoružavaju pobunjenike, što su oni odbacili.

Stav Arapske lige

Šefovi diplomatija Arapske lige u nedjelju su na sastanku u Kairu optužili Iran i libanski Hezbollah da destabilizuju regiju, najavivši da će se obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Zvanični Teheran oštro je odbacio ovo saopćenje, ocijenivši da je tirada “puna laži i proizvod saudijskog pritiska i propagande”.

Iranski državni mediji prenijeli su izjavu glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahrama Qassemija, koji je pozvao Saudijsku Arabiju da zaustavi “barbarske napade” na Jemen, gdje koalicija pod saudijskim vodstvom ratuje protiv pobunjenika koje podržava Teheran.

On je, također, pozvao Saudijsku Arabiju da ukine bojkot Katara.

Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah također je odbacio tvrdnje arapskih ministara vanjskih poslova da ova grupa naoružava pobunjenike u Jemenu. U televizijskom govoru u Bejrutu Nasrallah je rekao da su ove tvrdnje “smiješne”.

Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran dugo se nadmeću za prevlast u regiji i podržavaju različite strane širom Bliskog istoka.

Izvor: Agencije