Bin Salman u Kini: Malo vjerovatno da će biti razgovora o Ujgurima

Kina je posljednja etapa MBS-ove turneje po Aziji, nakon Pakistana i Indije (EPA)

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS) doputovao je u Kinu gdje će razgovarati sa tamošnjim predsjednikom Xijem Jinpingom, sa željom da popravi svoju međunarodnu reputaciju koja je poljuljana zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija u Turskoj prošle godine.

Dvodnevna posjeta Pekingu trebala bi se fokusirati na energentske dogovore sa resursima gladnom Kinom, regionalne ekonomske sporazume u skladu sa kineskom Inicijativom Pojasa i Puta (BRI), Xijevu inicijativu o razvoju infrastrukture koja bi povezivala jugoistočnu, južnu i centralnu Aziju sa Rogom Afrike.

„Lideri u Rijadu i Pekingu vjerovatno shvataju stratešku važnost svojih odnosa na energentskom frontu i nedavni pokušaji ih vode ka saradnji u drugim područjima“, za Al Jazeeru je kazao Ayham Kamel, stručnjak za Bliski istok i Sjevernu Afriku u Eurasia Groupu.

Kina je najveći trgovinski partner Saudijske Arabije, a ukupna bilateralna trgovina u dobrima iznosila je prošle godine 63,3 milijade dolara.

Bez priče o Ujgurima

„MBS želi stvoriti bolje odnose sa kineskim liderstvom, pokazujući kako on ima mogućnosti mimo Zapada, kao i da je on u srcu liderskog kruga, te novi kralj Saudijske Arabije“, navodi Kamel.

Kina je posljednja etapa MBS-ove turneje po Aziji, nakon Pakistana i Indije.

Malo je vjerovatno da će tema razgovora u Pekingu, barem ne javno, biti kineski odnos prema Ujgurima i drugim muslimanskim manjinama u sjeverozapadnoj regiji Xinjiangu gdje se navodno milion osoba drži u pritvoru i „koncentracionim kampovima“, što Peking negira.

Turska Vlada, na čelu sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, 10. februara je nazvala pritvore „velikom sramotom čovječanstva“, dok MBS još nije oštrije reagirao.

Izvor: Al Jazeera