Biografija Jovanke Broz

Jovanka Broz, udovica bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, koja je danas preminula u Beogradu, rođena je u decembru 1924. godine u zaseoku Pećane kod Korenice, u Lici, tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Titova udovica, lidera socijalističke Jugoslavije i doživotnog predsjednika SFRJ, kako je navođeno u njenim zvaničnim biografijama, imala je 17 godina kada je postala članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Poput brojnih drugih njenih zemljaka u NOB-u je učestvovala od 1941. godine. Gotovo čitava njena porodica stradala je tokom Drugog svjetskog rata.

Jovanka Broz, djevojački Budisavljević, iz rata je izašla kao dobitnik dva ordena za hrabrost, major JNA, i nositelj Partizanske spomenice 1941. ali i s jednim dragocjenim poznanstvom. Prilikom njemačkog desanta na Drvar u maju 1944, gdje se ona našla kao pripadnica Šeste ličke, upoznala je Josipa Broza Tita.

Brak sa Titom

U njegovoj neposrednoj okolini počela je da radi krajem četrdesetih. Prema pisanju medija bila je glavna domaćica vile u Užičkoj 15.

U aprilu 1952, u Iloku, u vili Dunavka oni su se vjenčali, skriveno od javnosti. Kumovi su bili Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak. Ona je imala 28, a on 60 godina, a javnost je za taj brak doznala kasnije.

Kako javlja Tanjug, idilični bračni odnosi, kako je to djelovalo gledano sa strane, kao da su narušeni negdje tokom ranih sedamdesetih, a u svakom slučaju od početka 1974. godine.

Tako je sticajem okolnosti taj odnos postao tema niza špekulacija oko njenih eventualnih političkih ambicija. Tada, a pogotovo kasnije spominjane su najrazličitije njene navodne političke kombinacije s pojedinim nezadovoljnim generalima.

Kako pišu mediji, navodno je u aprilu 1975. Tito konačno napustio Užičku 15, a posljednji put su zajedno viđeni u javnosti u junu 1977. prilikom jednog prijema izaslanstva Norveške.

Iako više nisu živjeli zajedno, nije poznato da je Tito ikada izgovorio išta što bi moglo biti protumačeno kao netrpeljivost ili animozitet prema njoj.

Borba za imovinu

Tokom Titove bolesti, dok je ležao u bolnici, Jovanka ga je posjećivala, a na sahrani se pojavila na mjestu koje joj je i pripadalo, ali joj je ubrzo potom naloženo da se iseli iz Užičke 15, pri čemu joj je dopušteno da ponese lične stvari, ali ne i nakit i druge dragocjenosti.

Smještena je u jedan rezidencijalni objekt na Dedinju. Riječ je o vili Bor sagrađenoj krajem 19. stoljeća, veličine oko 750 kvadrata, smještenoj nasuprot ulaza u kompleks kraljevskih dvora u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića.

Objekat je izgleda već tada bio zapušten, posljednji put je renoviran 1961. uoči Prvog samita nesvrstanih u Beogradu.

Od 1983. godine, Jovanka Broz sudskim putem tražila je Titovo nasljedstvo i zahtijevala da joj se vrate oduzeti lični predmeti. Spor je između ostalog postojao zbog činjenice da je odbijala ličnu penziju na što je imala pravo, dok je ona sve vrijeme insistirala na porodičnoj mirovini, što joj je osporavano.

Tako joj je svakog mjeseca resorno ministarstvo isplaćivalo određenu naknadu, što je posljednji put određeno Rješenjem Vlade Srbije u augustu 2006. Kako je tada rečeno, nije bila riječ o penziji nego o “vanrednoj i izuzetnoj naknadi”.

Bez dokumenta

Tek nakon 2000. uspjela je da se izbori za manju adaptaciju vile u kojoj je živjela, u kuću joj je uvedeno grijanje, ali sudskom procesu koji je vođen za povrat lične imovine nije se nazirao kraj. Imovina Josipa Broza je pretvorena u društvenu 1988, ali je 2000. godine Ustavni sud poništio taj zakon.

Jovanka dugo nije imala ni lične dokumente, poput pasoša i lične karte, što je konačno riješeno 2009. godine.

Koliko je poznato, kontakte je održavala samo s najužom rodbinom i nekoliko bliskih prijatelja, ali ne i s potomcima Josipa Broza Tita, pišu agencije.

Decenijama, prvo godinama uoči Titove smrti, a pogotovo kasnije, do prije par godina, živjela je potpuno povučeno, daleko od očiju javnosti, i pojavljivala se jedino na godišnjice njegove smrti.

U Klinički centar Srbije primljena je 23. augusta ove godine u veoma teškom stanju.

Izvor: Agencije