Birač, novi primjer pritiska na pravosuđe

Jedan od slučajeva koji aktuelizira pitanje pritiska na pravosuđe u Bosni i Hercegovini je pitanje kompanije Birač.

Nakon što je sud donio odluku koja je zaprijetila propašću ne samo firme, koja mora vratiti čak 77 miliona eura, sud u Bijeljini je promijenio mišljenje. Odluka kojom se toj Birču, ali i kompaniji kćeri Alumina, zamrzavaju računi i imovina – suspendirana je.

Do promjene odluke došlo je nakon žalbe Alumine, ali i snažnog pritiska vlasti iz Banje Luke.

Alumini i njenim radnicima sigurno je laknulo nakon promjene odluke suda u Bijeljini, kojom su im bili blokirani računi i imovina. No, iznad svega ostaje veliki upitnik o načinu donošenja, a potom pobijanja u istoj ustanovi, odluke teške 77 miliona eura.

Sud se, nakon prve presude, našao pod oštrom kritikom Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

„Ono s čime sam, ja lično kao pojedinac, šokiran je da se to desilo od našeg suda. Kao da te sudije dobijaju platu sa Marsa već od plaćenih doprinosa zaposlenih“, kazao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Dodikova reakcija

Na sutkinju koja je donijela presudu o isplati duga Litvancima okomio se i predsjednik RS Milorad Dodik.

On je, uz opasku kako nju treba biti sram, istakao svoju prvu reakciju – da sud treba ukinuti i premjestiti na drugo mjesto.

„Možda se to i dogodi“, dodao je.

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini ni prvu ni promijenjenu odluku o Alumini, kao ni komentare iz Banje Luke, ne žele komentirati. Transparency International upozorava kako u BiH općenito pravosuđe radi u teškim uvjetima.

„Takva jedna klima dovodi do toga da toliko postoji samocenzure u institucijama pravosuđa. Možemo vidjeti i po tome kako se biraju slučajevi koji će se procesuirati, kako se prebacuju slučajevi s jednog nivoa na drugi. Jednostavno, niko ne želi imati posla s nekim zvučnijim slučajevima koji imaju jako visok ulog“, ističe Ivana Korajlić iz ove organizacije.

Brojne su osude, i od strane međunarodnih predstavnika u BiH, uslijedile nakon zahtjeva Narodne Skupštine RS da predsjednica suda BiH podnese ostavku.

Mnoge privilegije

Udruženje sudija BiH optuživalo je, pak, za pritisak na pravosuđe i premijera bh. entiteta Federacija BiH Nermina Nikšića kad se odlučivalo o legalnosti nekih poteza Vlade.

Ili, u najnovijem slučaju, gdje je federalni ministar pravde Zoran Mikulić javno prozvao državnog tužitelja koji ga ispituje zbog sumnje u zloupotrebu položaja i ovlasti. Analitičari smatraju kako izvršna vlast pokušava preuzeti kontrolu nad sudbenom.

„Pored niza privilegija koje imaju, dio njihove moći svakako bi, po njihovu mišljenju, trebalo da bude kontrola ili uticaj na pravosuđe. Oni na različite načine pokušavaju pravosudne institucije staviti pod svoju kontrolu“, kaže Branko Todorović iz Helsinškog komiteta RS-a.

Reforma pravosuđa provodi se dugo i još nije okončana. U isto vrijeme svi se kunu u njen cilj – nezavisnost pravosuđa.

Izvor: Al Jazeera