Birači kaznili Merkel zbog izbjegličke krize

Na izborima u Mecklenburgu – Zapadnoj Pomeraniji najviše glasova, više od 30 posto, osvojila je Socijaldemokratska partija Njemačke, dok je Kršćansko-demokratska unija Angele Merkel na trećem mjestu s 19 posto glasova.

Iznenađujuće dobro prošla je desničarska Alternativa za Njemačku, s gotovo 21 posto glasova. Time su na prvim od pet regionalnih izbora u Njemačkoj vladajući na državnoj razini doživjeli i prvi poraz.

Kancelarka Merkel je svjesna – izbori su izgubljeni zbog stava o izbjeglicama, ali ostaje dosljedna istoj politici.

“Vjerujem da su ispravne odluke koje smo donosili proteklih mjeseci, ali potrebno je vratiti povjerenje ljudi u mogućnost integracije izbjeglica, kao i dosljedno deportiranje onih koji ne ispunjavaju uvjete za dobivanje azila”, ocijenila je Merkel.

Za desničarski AfD veliki uspjeh, koji je, kako smatraju, pokazatelj budućih političkih odnosa.

“Konačno je prava opozicija ponovo u Schwerinu, nadamo se u budućnosti i u Bundestagu, u Berlinu… Možda je ovo početak kraja vladavine Angele Merkel”, primjećuje Leif Erik Holm, kandidat AfD-a.

‘Nisu izbjeglice jedini problem’

Glavni kandidat CDU-a Lorenz Caffier smatra da politika ne smije biti usmjerena samo na izbjeglice, jer oni nisu jedini problem Njemačke.

“Ostala pozitivna politička događanja koja smo postigli u državi nisu registrirana i poprilično su površno predstavljena stanovništvu. Umjesto toga, samo je jedna tema bila u vrhu, a to su izbjeglice. One ne igraju glavnu političku ulogu ovdje”, tvrdi Caffier.

Zahvaljujući izborima i, kako kažu, katastrofalnoj imigracijskoj politici Merkel, AfD je ušao u Parlament pokrajine Mecklenburg – Zapadna Pomeranija.

Usprkos uspjehu, male su šanse da uđu u vlast, jer nijedna druga stranka ne želi koalirati s njima. Održani izbori prvi su od pet regionalnih izbora pred one savezne, koji će biti održani za godinu dana.

Izvor: Al Jazeera