BIRN: SAD šalje oružje iz istočnog bloka u Siriju

Stručnjaci za transfer oružja kritizirali su SAD zbog skrivanja krajnje destinacije naoružanja koje Pentagon kupuje (EPA)

Pentagon je izdvojio blizu 2,2 milijarde dolara za kupovinu velike količine oružja i municije iz zemalja istočnog bloka koje završava u Siriji, navodi se u istraživanju koje su objavili BIRN i OCCRP.

Prema tom istraživanju, poraz oružane grupe Islamska država Irak i Levant zavisi od ogromne količine oružja iz Istočne Evrope, koje Pentagon pod velom tajne šalje u ruke oko 30.000 boraca protiv ISIL-a, prenosi Tanjug.

Borce protiv ISIL-a naoružavaju kalašnjikovima, minobacačima i municijom proizvođača sa Balkana, Centralne Evrope i bivših sovjetskih zemalja.

Oružje se našlo i na frontu borbe protiv ISIL-a tokom preuzimanja grada Raqqe u Siriji, što pripadnici ISIL-a smatraju prijestolnicom samoproglašenog halifata.

Transport preko Njemačke

Pentagon tim borcima oružje dostavlja koristeći nepotpunu dokumentaciju, ne otkrivajući državama od kojih kupuju da je krajnja destinacija Sirija, zaključuju BIRN i OCCRP.

Stručnjaci za transfer oružja kritizirali su SAD zbog skrivanja krajnje destinacije naoružanja koje Pentagon kupuje, zaobilazeći međunarodna pravila o trgovini oružjem.

Pentagon je bio primoran prestati transportirati oružje preko Njemačke, nakon što su zvaničnici u Berlinu izrazili zabrinutost zbog velikih količina oružja koje su prolazile kroz američke vojne baze u Njemačkoj na putu do Sirije.

Pentagon je od septembra 2015. do maja 2017. godine potrošio više od 700 miliona dolara na oružje i municiju koja je najverovatnije namijenjena sirijskim pobunjenicima, pišu BIRN i OCCRP.

Izvor: Agencije