Bišćani trpe zbog spore obnove bolnice

Obnova bolnice u Bihaću, koja je stradala u požaru, ulazi u treću godinu. Vlasti kažu da je 2016. godina ključna za rekonstrukciju, uz napomenu kako se istovremeno ulazi i u reformu zdravstva, koja podrazumijeva i rješavanje problema izdavanja lažnih recepata.

Iako traje zima, radovi na obnovi bolnice u Bihaću ne staju. Rekonstrukcija bolnice traje, a tri godine nakon požara i dalje su vidljive posljedice.

Zahvaljujući prvenstveno donatorima koji su participirali s milion eura, bolnica se dovodila u red. Niz odjela ili aneksa je preuređen. Posla će još biti.

“U nekim, pretežno ratnim uslovima odvijaju se još neki liječnički zahvati, ali prebrodićemo to u 2016. godini”, najavljuje Izudin Saračević, premijer Unsko-sanskog kantona.

Uz 1,3 miliona eura, od kojih će dobar dio investirati lokalne vlasti, 350.000 eura moglo bi nedostajati. Operacione sale čekaju model sanacije.

“Sada imamo problem sa kirurškim salama. Ti kapaciteti su desetkovani, tako da imamo jednu salu gdje se rotiraju kirurzi, ginekolozi”, objašnjava Ibrahim Kajtazović, ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona.

Građani nezadovoljni dinamikom obnove

Dok u priči o obnovi menadžment riječ prepušta vlastima, građani su mnogo pričljiviji.

“Nema tu ljudi koji su zainteresovani da ide brže”, upozorava Adil, stanovnik Bihaća.

“Vidi se, ima naznaka da je nešto rađeno, ali sporo ide”, dodaje njegov sugrađanin Faik.

“Žalosno je, plaćate zdravstvo, a nemate gotovo nikakvu uslugu”, dodaje Esma, stanovnica Bihaća.

Rad na poboljšanju zdravstvenih usluga, slažu se vlasti, ne može se odgađati.

“Reforma zdravstva u ovom dijelu BiH zasniva se na konačnoj obnovi bolnice, ali i uvođenju elektronskih recepata”, javio je Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Malverzacije s lijekovima

Propisivanje lažnih recepata, prepravljanje, fiktivna naplata lijekova pokazuju, tvrde nadležni, kako je milion eura više plaćeno za lijekove sa esencijalne liste, što oni snose dijelom ili u punom iznosu. Na udaru su bili pojedini ljekari i apoteke.

“Pojedine kolege su kažnjene oduzimanjem šifri, pojedine apoteke raskidanjem ugovora”, dodaje ministar Kajtazović.

Malverzacije odbacuje vlasnica sedam apoteka u tom kraju. Buni se protiv poništavanja ugovora o distribuciji lijekova. Vjeruje, sporni kartoni pacijenata neovlašteno su pregledani i zaključuje da nisu izdavali ono za što se prozivaju.

“Na koji način mi u apoteci možemo znati je li liječnik kroz karton proveo recpet, je li to sestra upisala u protokol? Oprostite, ali mi za to nismo odgovorni”, kaže Aida Alagić iz Apoteka “Kovačević”.

Alagić je to poručivala s niza mirnih okupljanja i uz kontraoptužbe upućene zavodu o naplati participacije za izdavanje lijekova pacijentima koji godišnje plaćaju svojevrsno dopunsko osiguranje.

Odgovor je jasan.

“Ništa nismo radili mimo zakona, pravila. Prije svega nam je u mislima bila zdravstvena zaštita naših osiguranika”, ukazuje Almin Handanagić, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Unsko-sanskog kantona.

Osiguranici traže bolje zdravstvo, a gdje su manjkavosti i ako ih ima, odgovor će morati dati sud i tužilaštvo, i to o spornim receptima, ali i počiniocu požara u bolnici.

Izvor: Al Jazeera