Biserko: Srbija obnavlja nedovršeni ‘nacionalni projekat’

Sonja Biserko: Rusija je lako ovladala Srbijom i bh. entitetom Republika Srpska, jer ima posla s korumpiranom elitom (Arhiva)

Predsjednica Helsinškog odbora Sonja Biserko kritizirala je aktuelnu politiku Srbije, optužujući je da je, podrškom Rusije, obnovila ambiciju da nametne “nedovršeni nacionalni projekat”.

Ona je u u intervjuu crnogorskoj Pobjedi kazala kako je stagnacija u regionalnoj saradnji tokom 2016. godine ugrozila dalji razvoj regije Balkana i strategiju eurointegracije Srbije, jer su odnosi sa susjedima jedan od prioriteta Evropske unije.

Podizanjem tenzija, moralnim arbitriranjem čitavoj regiji, uz stalno ukazivanje na navodno “loš položaj Srba u regiji”, u toku je svakodnevna kampanja protiv svih susjeda, rekla je predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Podozrenje zbog deklaracije

Sonja Biserko smatra kako najavljena deklaracija o zaštiti srpskog naroda i njegove kulture “s pravom nailazi na veliko podozrenje kod suseda”, jer je to “priprema za preuređivanje Jugoslavije (kasnije ratove) krenula upravo preko kulture i navodne ugroženosti srpskog naroda”.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, ona je ocijenila kako je politička korektnost jedno vrijeme karakterizirala te odnose na najvišem nivou od kako je 2012. godine na vlasti Srpska napredna stranka.

Prošla godina bila je veliko iskušenje, jer je Crna Gora bila izložena “konstantnom pritisku Rusije” da “zaboravi NATO”, kaže Sonja Biserko i dodaje kako je “Moskva, međutim, očekivala i od Srbije da bude aktivnija u ‘ubeđivanju’ Podgorice da odustane od severnoatlantske ‘avanture'”.

“Pokušaj nasilne smene vlasti u Crnoj Gori je osujećen. [Predsjednik Srbije Aleksandar] Vučić je u prvoj fazi bio kooperativan, ali nije izašao ususret Podgorici oko ekstradicije organizatora”, rekla je ona.

Sigurnosni razlozi za stabilnu BiH

Rusija je, smatra Sonja Biserko, dosta lako ovladala Srbijom i bh. entitetom Republika Srpska, jer, prije svega, ima posla s korumpiranom elitom, koja je davno izgubila svaki legitimitet i koja uglavnom opstaje na stalnom generiranju nacionalizma, u čemu imaju podršku i pomoć Rusije.

“Rusija je u Srbiji onoliko koliko joj dopuste, odnosno onoliko koliko ju je moguće, uceniti. Ako je Crna Gora mogla, uz sve pritiske, da izabere svoj put, nema razloga da to ne uradi Srbija. Nakon što je izgubila poziciju u Crnoj Gori, Rusija će povećati svoj pritisak na Srbiju i RS.”

“„Istovremeno, i zapadna zajednica (SAD, NATO i Evropska unija) pokazuju sve veći interes da stabilizuju Bosnu i Hercegovinu, prvenstveno zbog širih bezbednosnih razloga (moguća radikalizacija islamskih grupa koje su povezane sa nekim islamskim centrima)”, kazala je Sonja Biserko.

Izvor: Agencije