Biskup Komarica: Banja Luka je za mene Bleiburg

"Danas se pokušavaju zaboraviti progoni iz Banjaluke, baš kao što se decenijama pokušavala ignorirati istina o Bleiburgu", rekao Komarica (Al Jazeera)

Banjalučki biskup Franjo Komarica uporedio je stradanje na Bleiburgu sa događajima u Banjoj Luci tokom rata.

“Mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu da poručim”, rekao je biskup Komarica nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom u Banjoj Luci, odgovarajući na pitanje novinara zašto je 14. maja išao u Bleiburg gdje je predvodio misu.

“Ljudi, što vi govorite ovdje? Dođite u Banjaluku pa vidite, tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Bleiburg za mene”, rekao je Komarica, prenosi Hina.

Dodao je da je “zaborav o zločinima, gdje god oni bili počinjeni, ponavljanje jednom počinjenog zla”.

On je, također, navodi Hina, rekao da se “danas na taj način pokušavaju zaboraviti progoni iz Banjaluke, baš kao što se decenijama pokušavala ignorirati istina o zbivanjima na Bleiburgu”.

“Onaj tko to prećutkuje time pokazuje svoje pravo lice”, dodao je Komarica.

‘Pomirenja nema u tome da živimo u laži’

Reiner je rekao kako su “neopravdana nastojanja da se istina prećutkuje pod bilo kojim izgovorom”.

“Bez istine nema ni pomirenja, jer pomirenja nema u tome da živimo u laži, pogotovo kada se radi o stvarima koje su prošlost od prije 70 ili 75 godina i posebno kada se radi o stvarima koje su povijesno jasne i dokazane”, naveo je Reiner dodajući kako “sve nedužne žrtve zaslužuju podjednako poštovanje”.

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje hrvatskih vojnika i civila koji su se na kraju Drugog svjetskog rata, u maju 1945. godine, htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj.

Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima poznatima kao Križni putovi.

Tačan broj stradalih Hrvata, vojnika i civila na Bleiburgu i Križnim putevima, još nije utvrđen, a po do sada poznati podacima radi se o desecima hiljada.

Izvor: Agencije