Biskupska konferencija Poljske izvinila se zbog pedofilskih zločina

Vatikan ulaže napore da primora crkvene vođe da zaštite maloljetnike od svećenika predatora (AP)

Biskupi Katoličke crkve u Poljjskoj, okupljeni u marijanskom svetištu Jasna Gora na jugu zemlje, izvinili su se žrtvama seksualnih zlostavljanja zbog zločina koji su se odvijali “i u Poljskoj”, zemlji s katoličkom većinom.

“Izvinjavamo se Bogu, žrtvama seksualnih zlostavljanja, njihovim porodicama i cijeloj crkvenoj zajednici zbog svih rana koje su svećenici, redovnici i laici zaposleni u Crkvi zadali djeci i mladima, kao i njihovim porodicama”, napisali su biskupi u saopćenju.

“Ti zločini su za žrtve izvor dubokih patnji, koje obilježavaju njihov život, kao i živote njihovih porodica i vjerskih zajednica”, dodali su biskupi.

Šokantni film u poljskim kinima

“Među mnogom vjernicima, posebno mladima, seksualni skandali u koje su upleteni svećenici stavljaju na tešku kušnju njihovu vjeru i izazivaju duboki gnjev”, dodali su.

Objava saopćenja se događa tri sedmice nakon početka prikazivanja šokantnog filma Kler, fikcije koja se bavi pedofilijom, korupcijom i celibatom među poljskim svećenicima i koji bilježi rekordnu gledanost u kinima.

Biskupi su, također, iskazali odlučnost u borbi protiv tog zla, prema procedurama koje su uveli pape Benedikt XVI i Franjo i koje predviđaju da svi potvrđeni slučajevi zlostavljanja budu predani Svetoj stolici i tužilaštvu.

Izvor: Agencije