Bitka za Baiji ključna za slom ISIL-a

ISIL je grad Baiji zauzeo u junu prošle godine (EPA)

Predsjednik iračke vlade Haider al-Abadi rekao je da je bitka za sjeverni irački grad Baiji i njegovu rafineriju, najveću u zemlji, ključna u borbi protiv grupe Islamska države Irak i Levant (ISIL).

Grad, oko 190 kilometara sjeverno od Bagdada, front je već više od godine dana otkako ga je ISIL zauzeo u junu 2014.

Ako iračke snage sigurnosti i šiitske milicije preuzmu punu kontrolu područja oko grada, to bi im pomoglo u napredovanju na sjever prema Mosulu koji također drži ISIL te ublažilo gubitke u zapadnoj pokrajini Anbar, smatra Abadi.

“Bitka za Baiji izazov je samom srcu ISIL-a i njegovoj egzistenciji. Pobjeda u ovoj borbi ključna je za slom ISIL-a”, kazao je Abadi u govoru vojnim komandantima tokom posjete pokrajini Saladin u kojoj se nalazi Baiji.

Dugotrajne borbe

Jedan irački komandant rekao je u utorak za državnu televiziju da su iračke snage, uz podršku milicija i američkih zračnih napada, preuzele kontrolu nad zapadnim predgrađem grada Tel Abu Jaradom.

Četvrti Baijija već su mnogo puta promijenile vladare u ovom sukobu.

Vlasti su prošli mjesec objavile da su osvojile većinu grada, međutim, borci ISIL-a napali su ubrzo centralne dijelove grada i prisilili provladine snage da se povuku.

Izvor: Agencije