Bitka za Halep može odlučiti rat u Siriji

Grad Halep ima strateški i simbolički značaj za obje strane u sirijskom ratu. Ishod bitke za taj grad mogao bi odlučiti o toku cijelog sukoba – opozicioni aktivisti kažu kako strahuju da bi poraz u Halepu mogao biti kraj revolucije.

Rat u Siriji opet je na prekretnici. Protekla sedmica bila je jedna od najtežih u skoro šest godina rata, a Halep je u centru borbi.

Zvanični Damask je uvijek isticao značaj ove bitke. Predsjednik Sirije Bashar al-Assad usporedio je Halep sa Bitkom za Staljingrad iz Drugog svjetskog rata. Njegov predstavnik u UN-u Bashar Jaafari izjavio je kako će vojska opet zauzeti Halep.

Vlada je uvjerena kako bi zauzimanje Halepa okončalo rat jer bi time imati kontrolu nad svim velikim gradovima: Damaskom, Homsom, Hamom, Latakijom koji čine ono što režim naziva „korisnom Sirijom“.

I njihovi protivnici svjesni su značaja Halepa i obećavaju kako će zaustaviti ofanzivu.

„Halep je glavni grad sjevera i ima simbolični značaj za našu revoluciju. Režim pokušava slomiti volju naroda i uništiti simbol revolucije. Imamo dobre karte u rukama i borit ćemo se jer je za nas ovo borba za opstanak“, ističe Abdul Salam Abdul Razzak, glasnogovornik Brigade Nou ral-Din al-Zenk.

Oslabljena Slobodna sirijska vojska

Sirijska Vlada i njeni saveznici opkolili su istočni Halep u kojem je 300.000 civila zarobljeno i pod neprestanom vatrom. Aktivisti strahuju kako će zbog intenzivnog bombardiranja pobunjenici i civili biti prisiljeni predati i napustiti grad.

„Ako zauzmu Halep, bit će to velika pobjeda za Assadov režim. Halep je najveće uporište Slobodne sirijske vojske koja više ne drži nijedan grad u zemlji. Njenih pripadnika nema ni u Homsu, ni u Hami ni u Damasku“, kaže aktivista Mahmoud al-Basha.

Grupe povezane sa Slobodnom sirijskom vojskom, koju podržavaju Sjedinjene Američke Države, oslabljene su širom države.

Iako ne dijele ideologiju i političke stavove s Frontom Fath al-Sham, ranije poznatim kao Front al-Nusra, kažu kako je ispunjavanje zahtjeva Moskve da se takozvana umjerena opozicija razdvoji od ekstremista jednak predaji jer bi to značilo napuštanje svih prvih linija fronta.

„Smatramo kako u ovoj fazi moramo upotrijebiti sve raspoložive vojne resurse kako bi se oduprli ofanzivi. Ne dijelimo političke stavove i ideologiju s Frontom Fath al-Sham, ali možemo koordinirati u vojnom smislu“, rekao je Osama Abu Ziad, pravni savjetnik Slobodne sirijske vojske.

Halep nije samo još jedno bojište u Siriji, nego politički instrument u pregovorima o budućnosti zemlje. Posljednje je uporište takozvanih umjerenih pobunjenika. Poraz u tom gradu išao bi na ruku dugogodišnjoj retorici Vlade – da je ovo rat protiv takozvanih terorističkih grupa.

Izvor: Al Jazeera