Bitka za Mosul: Pešmerge mijenjaju taktiku protiv ISIL-a

Snage iračkih Kurda zadužene su za operacije sjeverno i istočno od Mosula. Nakon početnih uspjeha, približavanjem gradu naišli su na žestok otpor grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Stoga su Pešmerge promijenile taktiku – sada pokušavaju da pripadnike ISIL-a opkole i izoluju u manjim enklavama. 

Naselje Fadilia je jedno od nekoliko preostalih sela u dolini Ninivah, sjeverno od Mosula, gdje se još vihori zastava grupe ISIL.

Pešmerge kažu da je naselje opkoljeno, te je pitanje vremena kada će ga zauzeti. Presjekli su put kojim je ISIL dovodio pojačanja. 

“Upravo smo zauzeli obližnje naselje Omar Qamshi. U selu se nalazilo desetak pripadnika ISIL-a koje smo neutralisali. Slična situacija je i u drugim selima, gdje su se utvrdili pripadnici ISIL-a. Pokušavamo ih zauzeti uprkos minama, snajperskoj vatri i samoubilačkim napadima”, kaže Abdul Razzaq, kurdski borac. 

Zauzimanje naselja ipak ne ide brzo. Otpor na koji nailaze kurdske Pešmerge veoma je snažan. Snimak prikazuje borca grupe ISIL koji pokušava usporiti napredovanje. Aktiviranje eksplozivnog prsluka posljednje je oružje koje pripadnici grupe koriste. 

Na raspolaganju borbeni avioni

Pešmergama na raspolaganju stoje i borbeni avioni koalicije koje pozivaju kada ne mogu dalje napredovati. Između sukobljenih strana nalaze se civili koji pokušavaju pobjeći kada im se ukaže prilika.

“Brinemo se za civilno stanovništvo. Imamo stroge naredbe da ne gađamo područja gdje se nalaze civili, iako nam to usporava i zaustavlja napredovanje. Sada radimo na otvaranju sigurnih koridora kuda bi civili izašli. Nakon toga ćemo napasti ova sela”, kaže Roubar Khalid, oficir kurdskih snaga.

Pešmerge kažu da Mosul više nije daleko, ostalo je tek desetak kilometara. Vojnici odmaraju dok čekaju naredbu za nastavak operacija.

Nakon što su izolovali jaka uporišta ISIL-a, sada pešmerge uz zračnu podršku koalicije pokušavaju zauzeti naselja zapadno od Bashiqe.

Dosadašnji tok operacija je pokazao da to neće biti jednostavan zadatak. Svaki put kada krenu naprijed, dočekaju ih minska polja i oklopna vozila napunjena eksplozivom.

ISIL svima silama želi spiječiti pad prve linije odbrane sjeverno od Mosula, posljednjeg velikog uporišta ove grupe u Iraku.

‘ISIL ne zna ni za Božije ni za ljudske zakone’

Istovremeno je prvi humanitarni konvoj za izbjeglice iz Mosula stigao na sjever Iraka. Dvadeset kamiona sa hranom, odjećom i lijekovima dopremio je turski Crveni polumjesec.

Iz te organizacije navode da problem predstavlja podjela pomoći, jer su nakon protjerivanja ISIL-a mnoga područja ostala minirana.

Humanitarne agencije upozoravaju na dramatičan porast izbjeglih iz okoline Mosula. Uspostavljeno je više kampova koji mogu da prime približno 60.000 izbjeglica, ali se strahuje da to neće biti dovoljno da pokrije novi izbjeglički val koji se očekuje narednih dana. 

Iz UN-a su naveli da je zabilježeno da je grupa ISIL bez suđenja pogubila više od stotinu osoba tokom protekle sedmice. Civilno stanovništvo koriste kao živi štit, kako bi zaustavili napredovanje iračkih i kurdskih snaga. 

“Pod kontrolom ISIL-a smo proveli dvije godine i četiri mjeseca. Ti ljudi uopće ne znaju za Božije niti ljudske zakone. Uspostavili su vladavinu na nepravdi. Tokom protekle dvije godine i četiri mjeseca, niti jedan dan nas nisu ostavili na miru”, svjedoči Qahtan Mizel, stanovnik koji je pobjega iz Topzawa.

Izvor: Al Jazeera