Bitka za nominacije, rukavice su skinute

Kako stvari sada stoje, republikanski kandidat bit će apolitični populista Trump, senator Cruz ili mladi Rubio (EPA)

Piše: Boško Jakšić

Američki birači očekuju nešto novo, ali samo nebesa znaju ko će u Beloj kući ostvarivati njihove želje: konzervativni tajkun nekretnina i zvezda rijaliti programa sa Manhattana, demokratski socijalista u bastionu kapitalizma, prva žena u Ovalnoj sobi.

Milijardu dolara vredna trka za najuticajniji položaj na svetu otvorena je u trenutku kada raste uverenje da Kongres ne vodi računa o potrebama običnih ljudi, već o interesima korporacija i lobističkih grupa koje finansiraju kampanju. “Washington postaje najružnija reč političkog leksikona, a Kongres je manje popularan od komunizma i kolonoskopije”, kaže jedan poznavalac američke politike.

I demokrate i republikanci traže kome da daju nominaciju za predsednika koji će biti u stanju da odgovori na ovakve izazove. Vodeći kandidati oba bloka zasad su mahom zaokupljeni međustranačkim rivalstvom kako bi se u kokusima – kako se zovu borbe za predsedničku nominaciju po saveznim državama – izborili za pobede.

Prema američkom izbornom sistemu “pobednik uzima sve”, sa koliko god malom marginom glasova pobedio, njemu pripadaju svi tzv. elektorski glasovi koji su među državama raspoređeni u skladu sa veličinom njihovih populacija. Kokusi će se okončati stranačkim konvencijama u julu, a ko će se useliti u Belu kuću, odlučiće se 8. novembra, kada će biti izabran 45. predsednik SAD-a.

Nepredvidljiv epilog

Rezultati iz Iowe, prve savezne države u kojoj je izborni ritual počeo, nagoveštavaju umnogome jedinstvene izbore, čiji je epilog nepredvidljiv.

Među demokratama je nekadašnja Prva dama i bivša državna sekretarka Hillary Clinton, favoritkinja stranačkog establišmenta, koji joj predviđa krunisanje za predsedničku nominaciju. Ali, posle neočekivano tesne pobede nad liberalnim senatorom iz Vermonta Barniejem Sandersom, koji očekuje pobedu u utorak u New Hampshireu, moraće da se pomiri sa činjenicom da će svaki novi dan za nju biti nova bitka.

Clintonova je koliko u novembru imala 30 poena prednosti nad “demokratskim socijalistom” Sandersom, pa je ne malo iznenađenja predstavljao rezultat u kojem se njena prednost merila postotkom jednog procenta.

Njihova međusobna bitka se razbuktala, posebno na temu ko je “progresivniji”, ko bolje sprovodi liberalnu agendu demokrata o ekonomiji, zdravstvu, socijalnim nejednakostima.

Iako Clintonova ne deluje kao inspirativni kandidat, očekuje da birači nagrade njeno iskustvo i kompetentnost, posebno imigranti, manjine i žene, mladi – uporišta demokrata. Njen problem je što protiv sebe ima liberalnog Sandersa, koji je šampion mnogih.

Kažu da je američki politički sistem najbolji od svih koji mogu da se kupe novcem. Jezik dolara simptomatično ukazuje na to da Clintonova milionske donacije dobija od finansijske elite i sa Wall Streeta, dok Sandersove fondove pune oni koji šalju priloge manje od 200 dolara.

Sedmorica republikanskih kandidata

Borba kod republikanaca odvija se na neizvesnijoj teritoriji. Čak sedmorica kandidata bore se za nominaciju, a trku čini napetijom podatak da samo 45 odsto očekivanih republikanskih birača definitivno zna za koga će glasati.

Vrhovi republikanaca procenjuju da i u vremenima u kojima demokrata vlada Belom kućom mogu da stvore većinu hrabrih konzervativaca koji će se odmah obrušiti na legat “socijaliste” Baracka Obame, ukinuti njegov socijalni zdravstveni sistem, a ilegalnim imigrantima dati nalog da se odmah pakuju.

Elita stranke, gorostasi Kongresa, bogati donori, republikanski bosovi na nacionalnom i nivoima država kao da su izgubili kontrolu nad događajima. U pitanju je ne samo budući pravac partije koja je godinama u krizi već i njen opstanak.

Iako su izbori obično festival nade i optimizma, među republikancima je dominantan strah: od imigranata, terorizma, gubitka posla i ekonomskog nazadovanja, Amerike na silaznoj putanji. Kada sve to iskombinujete, dobijete Donalda Trumpa.

Favorizovani milijarder i mogul nekretnina iznenađujuće je izgubio u Iowi od hispano-senatora Teda Cruza iz Texasa. Trump tvrdi da je bio pokraden. Rukavice se skidaju.

Desnica kao opasnost

Istinsku opasnost većina republikanaca prepoznaje na sopstvenoj desnici, a pred njenim su naletom i partijski kontingenti na Capitol Hillu skrenuli udesno, što je kao rezultat dovelo do faktičkog nestanka umerenog krila spremnog na kompromise.

To objašnjava uspon senatora iz Floride Marca Rubija (44), koji se profiliše kao miljenik republikanskog anti-Trump anti-Cruz centra, pa nije neobično da je postao prva meta rivala posle neočekivanog trećeg mesta na kokusu u Iowi, iza Cruza i Trumpa.

Njegov nekadašnji mentor, bivši guverner Floride Jeb Bush pokušava da ga zbog godina diskvalifikuje kao nekog bez “životnog iskustva”.

“Ovo nisu izbori za studentski savet. Ovo su izbori za predsednika Sjedinjenih Država”, poručuje mu još jedan pretendent, guverner New Jerseya Chris Christie.

Njemu, Bushu i guverneru Ohija Johnu Kasichu neophodan je uspeh u New Hampshireu kako ne bi podelili sudbinu bivšeg senatora iz Pennsylvanije Ricka Santoruma i senatora iz Kentuckyja Randa Paula, koji su posle Iowe suspendovali svoje kampanje.

U trci je još i penzionisani neurohirurg Ben Carson, favorit konzervativaca do pre nekoliko meseci, koji je u Iowi završio na udaljenom četvrtom mestu, što ga je prisililo da otpušta ljude iz štaba svoje kampanje.

Posle poraza od Cruza u Iowi Trump ima prednost u New Hampshireu, jer Cruz čuva novac za kokus u Južnoj Karolini 20. februara i fokusira se na Super utorak 1. marta, kada će biti održani kokusi u 14 geografski i socijalno različitih saveznih država, što se smatra prvim ozbiljnim testom.

Trumpove narcističke ambicije

Kada je Trump najavio svoju kandidaturu prošlog juna, činilo se da njegova narcistička ambicija samo želi da podseti da je još tu kako bi dao impuls sopstvenom biznisu. Onda se pokazalo da on dominira kampanjom. Njegove rasističke ili islamofobne izjave dale su mu publicitet o kojem su rivali samo mogli da sanjaju.

Ali, Trump je prepoznao uverenje belih republikanskih birača da su marginalizovani, zagubljeni u zemlji koja sve više postaje multirasna, multiverska i multikulturna, zemlji u kojoj su superbogati nekada bili prioritet. Artikulisao je njihove brige ne dajući ni cent na optužbe da je “američki Hitler”.

Kako stvari sada stoje, republikanski kandidat biće ili apolitični populista Trump ili senator Cruz, kojem pripisuju da je saboter establišmenta iznutra, ili mladi Rubio. Iako vrhovi stranke još ne znaju šta će i kako će sa Trumpom, sasvim dobro znaju šta misle o Cruzu: preziru ga.

Simptomatično je da dvojica koja ni dan nisu provela na nekoj izbornoj funkciji – Trump i Carson, te Cruz, koji ima samo tri godine iskustva – kontrolišu 60 odsto glasova. Trojica sa backgroundom guvernera – Christie, Bush i Kasich – samo 30 procenata. Ispada da je političko iskustvo put ka diskvalifikaciji.

U neizvesnom procesu kokusa može da se dogodi da ni Trump ni Cruz ne osvoje nominaciju, da se međusobno unište – što bi republikanski establišment želeo. A možda bi to bi bio recept za haos, od koga bi koristi imale demokrate.

Sve je moguće. Amerika je nepredvidljiva.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera