Bitka za Tikrit: Iračka vojska krenula na ISIL

Iračke snage uz podršku šiitskih i sunitskih boraca započele su veliku vojnu operaciju ponovnog zauzimanja Tikrita, rodnog grada bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina, koji je pod kontrolom pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant, javila je u ponedjeljak iračka državna televizija.

Blizu 30.000 vojnika počelo je s napadima na položaje pripadnika grupe ISIL u Tikritu sa sjeverne, zapadne i južne fronte.

Podrška artiljerije i zračnih udara

Televizija Al-Iraqiya izvestila je da iračke snage napadaju Tikrit uz podršku artiljerije i zračnih napada koje izvode irački borbeni avioni, prenosi Tanjug agenciju AP.

Izvori iz bolnice rekli su za Al Jazeeru da su na sjevernoj liniji fronte poginula dva pripadnika mobilizacijskih snaga i jedan vojnik, dok je 35 osoba ranjeno.

Reporterka Al Jazeere Jane Arraf javlja iz Bagdada da je ovo jedna od najvećih vojnih operacija koja bi eventualno mogla voditi sve do ponovnog preuzimanja Mosula. 

Jane Arraf također je izvijestila kako se očekuje da će iračkim snagama na tlu potporu zračnim udarima pružiti i američke snage.

“Ne očekuje se laka borba. ISIL je ovdje ukopan”, javlja reporterka Al Jazeere. 

Premijer obećao amnestiju

Iračka televizija je navela da su pripadnici ISIL-a protjerani iz pojedinih područja izvan grada, ne prenoseći druge detalje.

Pred početak operacije irački premijer Haider al-Abadi pozvao je sunitske borce da napuste redove ISIL-a, obećavši im amnestiju.

Tikrit, koji se nalazi oko 130 kilometara sjeverno od prijestolnice Bagdada, pao je u ruke pripadnika ISIL-a prošlog ljeta, u isto vreme kada i drugi po veličini irački grad Mosul.

Izvor: Al Jazeera i agencije