Bivša misica osuđena zbog uvrede Erdogana

Tužioci su otvorili više od 1.800 slučajeva zbog navodnog vrijeđanje Erdogana, između ostalog, protiv karikaturista, novinara i tinejdžera (AP)

Bivša misica Turske osuđena je na četrnaest mjeseci zatvora zbog vrijeđanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u pjesmi koju je podijelila na društvenim mrežama.

Ona je jedna od najmanje dvanaest turskih državljana koji se suočavaju sa takvom kaznom. 

Sud u Istanbulu osudio je manekenku Merve Buyuksarac (27) po optužbi vrijeđanja državnog zvaničnika, ali je odgodio služenje kazne pod uvjetom da ne ponovi takvo djelo u narednih pet godina. 

Buyuksarac, koja je bila miss Turske 2006, kratko je pritvorena prošle godine zato što je objavila spornu pjesmu na Instagramu 2014. godine. 

Nosila je naziv “Pjesma gospodara” i govorila o velikom korupcijskom skandalu u Turskoj.

Advokat Emre Telci rekao je da će uložiti žalbu na presudu te da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. 

“Ovakva suđenja za uvrede pokreću se u serijama, automatski”, rekao je Telci za AP. 

“Merve je osuđena zbog dijeljenja pjesme koja nije njena. Moja klijentica je osuđena zbog riječi koje ne pripadaju njoj.”

Više od 1.800 slučajeva ‘vrijeđanja predsjednika’

Prije čitanja presude, Erdoganov advokat tvrdio je na sudu da je ovakva objava na društvenim mrežama prešla “granice kritike” i optužio je za “napad” na lična prava turskog predsjednika, navela je Anadolija. 

Vrijeđanje predsjednika u Turskoj je krivično djelo koje se može kazniti sa četiri godine zatvora.

Ovaj zakon se koristio povremeno, dok Erdogan nije postao predsjednik 2014. godine, od kada su tužioci otvorili više od 1.800 slučajeva zbog njegovog navodnog vrijeđanja, između ostalog, protiv karikaturista, novinara i tinejdžera. 

Tužioci također žele pokrenuti slučaj protiv njemačkog komičara koji se izrugivao Erdoganu na njemačkoj televiziji. 

Izvor: Agencije