Bivša upravnica tajnog zatvora postala zamjenica šefa CIA-e

Trump je iznio stav da je mučenje funkcionalna metoda, ali je rekao da će pitanje ponovne upotrebe takvih metoda povjeriti Jamesu Mattisu (Reuters)

Gina Haspel, dugogodišnja zvaničnica američke Centralne obavještajne agencije (CIA), koja je bila zadužena za tajne operacije i upravljala tajnim zatvorom u Tajlandu, gdje su provođene ispitivačke metode koje mnogi smatraju mučenjem, imenovana je za zamjenika direktora ove agencije Mikea Pompea.

Haspel je prva žena koja je došla na drugu najvišu poziciju u CIA-i, a odluka o njenom izboru ispraćena je aplauzom u sjedištu agencije u Virginiji i pozdravili su je mnogi dugogodišnji obavještajni profesionalci u SAD-u, prenosi Reuters.

Pompeo je čestitao Haspel na imenovanju, istakavši da je ona “primjeran obavještajac i posvećeni patriot koji na novu dužnost donosi više od 30 godina agencijskog iskustva, kao i dokazani lider koji završava stvari i inspirira svoje okruženje”, navodi AFP.

Tajni zatvor u Tajlandu

Haspel je, međutim, nekada upravljala tajnim zatvorom CIA-e u Tajlandu, gdje je nad dva osumnjičena člana Al-Kaide primjenjivana metoda simuliranja davljenja, koja se smatra oblikom mučenja, napominju agencije.

Njeno imenovanje, uz mogućnost da bi američki predsjednik Donald Trump mogao ponovo otvoriti tajne zatvore i podržati ovu metodu ispitivanja, moglo bi biti kontroverzno uprkos činjenici da su Pompeo i ministar odbrane James Mattis odbacili tzv. “unaprijeđene tehnike ispitivanja”.

Trump je iznio stav da je mučenje funkcionalna metoda, ali je rekao da će pitanje ponovne upotrebe takvih metoda povjeriti Mattisu, koji je izrazio protivljenje metodama mučenja, dok je i Pompeo, kad je imenovan za direktora CIA-e, naglasio da zabranjene ispitivačke taktike neće biti vraćene u upotrebu.

Ipak, Christopher Anders, zamjenik direktora vašingtonske kancelarije Američke unije za građanske slobode, izrazio je “ozbiljnu zabrinutost” zbog imenovanja Haspel na drugu najvišu poziciju u CIA-i.

Izvor: Agencije