Bivšem šefu policije RS-a potvrđena optužnica za genocid u Srebrenici

Optužnica je potvrđena bez vraćanja na doradu Tužilaštvu BiH, optuženom će biti uručena putem međunarodne pravne pomoći, jer se on nalazi u Srbiji (Screenshot)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Tomislava Kovača tereti da je počinio krivično djelo genocid, prenosi agencija Fena.

Optužnica ga tereti kako je od 6. jula do 1. novembra 1995. godine učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu na bošnjačko civilno stanovništvo zaštićene zone Ujedinjenih naroda Srebrenica i Žepa.

U napadu su snage Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izvele operaciju trajnog i prisilnog premještanja bošnjačkog civilnog stanovništva.

Navodi se kako je Kovač, kao komandant Štaba policijskih snaga MUP-a RS-a i zamjenik ministra i ministar unutrašnjih poslova RS-a, sa svim ovlaštenjima ministra unutrašnjih poslova, djelujući individualno i u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, bio svjestan da će napad “rezultirati djelimičnim uništenjem grupe bošnjačkog stanovništva” u Srebrenici.

Masovne likvidacije Bošnjaka

Dodaje se kako je napad izvršen s namjerom i zajedničkim ciljem da “djelimično istrijebe grupu bošnjačkog naroda enklave Srebrenica prisilnim premještanjem oko 40.000 žena, djece i staraca i pogubljenjima po kratkom postupku oko 8.000 muškaraca i mladića Bošnjaka”.

Kovač je bio “svjestan činjenice da se njegovo ponašanje i postupci odvijaju u okviru rasprostranjenog ili sistematskog napada usmjerenog na prisilno preseljenje civilnog bošnjačkog stanovništva i masovne likvidacije muškaraca Bošnjaka, što će rezultirati djelimičnim uništenjem grupe bošnjačkog stanovništva zaštićene UN zone Srebrenica”, te je poduzimao “aktivnosti na planiranju, pripremi, podržavanju, pomaganju i izvršenju krivičnih djela pobliže opisanih u optužnici, čime je dao značajan doprinos ostvarivanju zajedničkog cilja”, piše u optužnici.

Iz Suda Bosne i Hercegovine je saopćeno kako je optužnica potvrđena bez vraćanja na doradu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, optuženom Kovaču će biti uručena putem međunarodne pravne pomoći, jer se on nalazi u Srbiji.

Izvor: Agencije