Oglasi

Bivšem tjelohranitelju Bin Ladena više od 1.000 eura socijalne pomoći

Tunižanin Sami A. u Njemačkoj mjesečno prima više od 1.000 eura državne pomoći te približno 150 eura po djetetu i druge oblike pomoći.
Sami A. u Njemačku je stigao na studij, ali je od 1999. nekoliko godina boravio u kampovima Al-Kaide u Afganistanu, gdje je postao Bin Ladenov tjelohraniteljAP

Bivši tjelohranitelj Osame bin Ladena, Sami A., već godinama s porodicom živi u Bochumu i prima socijalnu pomoć zato što je njemački sud odlučio da se on ne smije protjerati u rodni Tunis, pišu njemački mediji.

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) postavila je upit o njemu pokrajinskoj vladi Sjeverne Rajne-Vestfalije, koja je saopćila da Sami A. mjesečno prima više od 1.000 eura državne pomoći te približno 150 eura po djetetu i druge oblike pomoći.

Tunižanin Sami A. od 1997. živi u Njemačkoj i važi kao opasna osoba, koja je pod stalnom prismotrom i svakodnevno se mora javljati policiji.

Godine 2012. njemački sud odlučio je da Sami A. ne može biti protjeran u Tunis jer mu tamo prijeti mučenje i nehumano postupanje.

Nekoliko godina u kampovima Al-Kaide

Sami A. u Njemačku je stigao na studij, ali je od 1999. nekoliko godina boravio u kampovima Al-Kaide u Afganistanu, gdje je napredovao do pozicije jednog od tjelohranitelja vođe Osame bin Ladena.

Gradske vlasti u Bochumu nekoliko su puta pokušale ukinuti boravišnu dozvolu Samiju A., ali je svaki put odluka morala biti povučena zbog presude u korist tuniskog državljanina, koji je u međuvremenu dobio četvero djece.

"Njemački zakon o azilu ovdje se zloupotrebljava do maksimuma: mi moramo novcem od poreza finansirati jednog terorista zato što ga ne smijemo protjerati", rekao je za dnevnik Bild demokršćanski političar Eckhardt Rehberg.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.