Bivšem treneru 31 godina zatvora zbog zlostavljanja dječaka

Bennell je ranije dobio tri zatvorske kazne u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama za slična krivična djela (AP)

Bivši nogometni trener Barry Bennell (64) osuđen je na sudu u engleskom Liverpoolu na 31 godinu zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dječaka, prenose agencije.

Bennell, koga je sudija opisao kao oličenje vraga, osuđen je za zlostavljanje 12 dječaka u dobi između 12 i 15 godina od 1979. do 1991. godine. Morat će odslužiti barem 15 godina kako bi imao pravo na uvjetni otpust.

Više od decenije Bennell je bio na glasu kao jedan od najboljih lovaca na nogometne talente u Velikoj Britaniji, međutim, tek je sada postalo jasno da je nogometna uloga bila samo paravan za njegove perverzije s dječacima.

“Tim dječacima ukrali ste djetinjstvo i njihovu nevinost, a kad su se pokušali odbraniti, uvjeravali ste ih da bi to ugrozilo njihove nogometne karijere. Sigurno je sve to ostavilo psihološke posljedice na te dječake”, kazao je sudija.

Tokom suđenja državni tužilac nazvao je Bennella “predatorom” i “odlučnim pedofilom”, dok je njegov advokat optužio dječake da izmišljaju priče o njemu.

Bennell je ranije dobio tri zatvorske kazne u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama za slična krivična djela. Tokom karijere radio je kao trener u mlađim kategorijama Manchester Cityja, Crewe Alexandrije i Stoke Cityja. 

Promijenio ime

On je 1992. naglo dobio otkaz u Creweu, ali razlozi nikad nisu objavljeni. Nakon otkaza otišao je u SAD, gdje je dvije godine kasnije uhapšen na Floridi, te je odslužio četiri godine zatvora zbog bludnih radnji nad dječakom.

Nakon što su ga deportovali u Englesku, u domovini je ponovo uhapšen i u junu 1998. proglašen krivim za 23 prekršaja nad šestoricom dječaka, dobivši devetogodišnju zatvorsku kaznu.

U međuvremenu je promijenio ime u Richard Jones, a u maju 2015. dobio je još dvije godine zatvora nakon što je priznao da je seksualno zlostavljao Davida Leana u kampu u Macclesfieldu 1980. godine.

Skandal je dobio novu dimenziju nakon što se odlučio javno oglasiti bivši nogometaš Andy Woodward, koji je nastupao za Bury, Sheffield, Scunthorpe i Halifax, a koji je otkrio grozna iskustva s tim trenerom. Od 11. do 14. godine Bennell je silovao Woodwarda sigurno više od 100 puta.

Prije dvije godine protiv Bennella je podignuto čak 55 optužnica. Bennell, koji od 2016. boravi u zatvoru, posredstvom videolinka priznao je sedam slučajeva zlostavljanja dječaka u dobi od 11 do 14 godina, dok je ostale poricao.

Izvor: Agencije