Oglasi

Bivši agent CIA-e uhapšen zbog posjedovanja tajnih dokumenata

Bivši agent Centralne obavještajne agencije Jerry Chun Shing Lee uhapšen je na aerodromu 'J.F. Kenendy' u New Yorku, zbog popisa agenata, izvještaja sa susreta i adresa tajnih skloništa.
Jerry Chun Shing Lee se priključio CIA-i 1994. godione i bio je zadužen za regrutaciju agenata za američke tajne službeReuters

Bivši agent američke Centralne obavještajne agencije uhapšen je u Sjedinjenim Američkim Državama zbog posjedovanja tajnih dokumenata, posebno popisa agenata, izvještaja sa susreta i adresa tajnih skloništa, objavilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Jerry Chun Shing Lee (53) je uhapšen u ponedjeljak navečer po dolasku na aerodromu "J.F. Kenendy" u New Yorku, zbog aktivnosti iz 2012. godine, preciziralo je Ministarstvo pravosuđa u saopćenju.

Lee, bivši naturalizirani američki vojnik, priključio se CIA-i 1994. godine, gdje je bio zadužen za regrutaciju agenata za američke tajne službe.

Dvije teke pune tajnih informacija

U tom svojstvu je boravio 1994. godine u nekoliko zemalja, koje saopćenje ne navodi, sve do njegovog odlaska iz CIA-e 2007. godine, nakon čega je otišao živjeti u Hong-Kong.

Zatim je s porodicom 2012. godine otišao živjeti u predgrađe Washingtona.

Izvještaj ne precizira zašto je Federalni istražni biro pretražio njegovu hotelsku sobu u Honoluluu, gdje su pronađene dvije teke pune tajnih informacija, koje nije trebao posjedovati jer ih je trebao vratiti na odlasku iz CIA-e.

"Agenti su pronašli dvije teke ispisane rukopisom tajnih informacija u pogledu odbrane, stvarnih identiteta i brojeva telefona tajnih uposlenika CIA-e, bilješke sa sastanaka s agentima, mjesta susreta i adrese tajnih skloništa", precizira Ministarstvo pravosuđa.

Lee je optužen za ilegalno posjedovanje informacija u vezi nacionalne sigurnosti, za što mu prijeti 10 godina zatvora.

Kina pogubila 12 agenata CIA-e

U saopćenju se ne precizira zašto je prošlo toliko vremena za optužbu bivšeg agenta ako nije predao informacije trećim zemljama.

The New York Times je prošle godine izvijestio da su kineske službe pogubile najmanje 12 agenata CIA-e između 2010. i kraja 2012. godine i da su šesterici odredili zatvor.

Tada je američka obavještajna agencija krenula u potragu za "doušnikom" koji je mogao izdati CIA-u, sumnjajući da se radi o bivšem agentu CIA-e koji je živio u Aziji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.