Bivši ambasadori SAD-a za nastavak finansiranja palestinskih izbjeglica

Palestina, Izbjeglice
Agenciji je potrebno 250 miliona dolara, ili će biti prisiljena drastično smanjiti programe koji pružaju osnovne usluge (EPA)

Sedam bivših američkih veleposlanika pri Ujedinjenim narodima pozvali su administraciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da vrati financiranje Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku.

U pismu upućenom državnom tajniku SAD-a Mikeu Pompeu, bivši veleposlanici iz redova i republikanaca i demokrata naveli su da bi uskraćivanje sredstava UN-u imalo posljedice za nacionalnu sigurnost američkih partnera u regiji, uključujući Izrael i Jordan, prenosi Beta.

Agencija je suočena s velikim nedostatkom sredstava u proračunu djelomično zbog suspenzije američke pomoći.

Agenciji potrebno 250 miliona dolara

UN navodi da je Agenciji potrebno 250 milijuna dolara, bez kojih će biti prisiljena drastično smanjiti programe koji pružaju osnovne usluge, od pomoći u hrani i lijekovima, do sanitarnih potreba za pet milijuna Palestinaca u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali, u Jordanu, Libanonu i Siriji.

“Financijski manjak dovodi u pitanje sposobnot Agencije da nastavi pružati usluge obrazovanja i zdravstva za milijune ljudi i ima posljedice po nacionalnu sigurnost naših najbližih saveznika, uključujući Izrael i Jordan”, napisali su bivši američki veleposlanici u pismu, koje je, također, poslano aktualnoj veleposlanici SAD-a pri UN-u Nikki Haley.

Oni pozivaju aktualnu admnistraciju da odmrzne financiranje kako bi se ovaj manjak nadoknadio.

Među veleposlanicima su Thomas Pickering i Edward Perkins, koji su služili za vrijeme predsjednika Georgea Busha starijeg, Madeleine Albright i Bill Richardson, veleposlanici za vrijeme predsjednika Billa Clintona, John Negroponte, veleposlanik za vrijeme predsjednika Georgea Busha mlađeg te Susan Rice i Samantha Power, koje su bile veleposlanice za vrijeme predsjednika Baracka Obame.

SAD uskratio sredstva, traži reforme

SAD je bio vodeći donator toj agenciji i prošle godine je dao 364 milijuna dolara.

Međutim, ranije ove godine Trumpova administracija objavila je da uskraćuje više od polovice svoje prve tranše od 125 milijuna dolara.

Ostatak, kao i dodatna plaćanja, rečeno je, suspendirani su dok agencija ne provede strukturne reforme.

Izvor: Agencije