Bivši čelnik brazilskog nogometa pod istragom

Istraga protiv Teixeire nije dio velike američke istrage o korupciji u FIFA-i (EPA)

Bivši predsjednik Brazilske fudbalske konfederacije Ricardo Teixeira se suočava s optužnicom zbog transfera 147 miliona dolara s njegovog računa dok je vodio pripreme za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, javlja Anadolija.

Lokalni list Epoca je izvijestio da su pripadnici brazilske federalne policije proveli istragu protiv Teixeire i da su u januaru preporučili tužiocima podizanje optužnice zbog korupcije.

Epoca je objavila da su njeni novinari vidjeli policijski dokument koji to potvrđuje.

Glasnogovornik federalnog tužilaštva Marcelo Del Negri je u utorak potvrdio istragu, ali je dodao da je zapečaćena i da ne može dati više detalja.

Iz policije nisu odgovarali na novinarske upite.

U skladu s brazilskim zakonima, samo tužioci mogu podizati optužnice koje idu na potvrđivanje sudiji.

Teixeira je bio na čelu brazilskog fudbala od januara 1989. do 12. marta 2012. godine.

Optužbe za korupciju

Tokom dugogodišnjeg mandata, nekoliko puta se suočavao s optužbama za korupciju i kriminal.

Istraga protiv Teixeire nije dio velike američke istrage o korupciji u FIFA-i tokom koje je uhapšeno sedam visokih zvaničnika krovne svjetske fudbalske organizacije.

FIFA je negirala danas da je generalni sekretar ove organizacije Jerome Valcke umiješan u korupciju oko „prosljeđivanja“ novca iz Južne Afrike.

Prije nekoliko dana švicarska policija je, na zahtjev američkih vlasti, privela nekoliko visokih zvaničnika FIFA-e, zbog sumnji u umiješanost u korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 miliona dolara.

Među uhapšenima su dvojica potpredsjednika organizacije – Jeffrey Webb sa Kajmanskih Ostrva i Eugenio Figueredo iz Urugvaja.

I ostala petorica uhapšenih po nalogu Ministarstva pravosuđa SAD-a su sa američkog kontinenta.

Izvor: Agencije