Bivši čelnik Češke: Vrijeme je za pripremu izlaska iz EU-a

Klaus: 'Došlo je vrijeme da pripremamo odlazak naše zemlje iz EU-a, to je jedini put za spas i opstanak naše zemlje' (Reuters)

Bivši predsjednik Češke Vaclav Klaus izjavio je u utorak kako je kucnuo čas da Česi počnu pripremati izlazak svoje države iz Evropske unije, prenose agencije.

Klaus je to rekao povodom odluke Evropske komisije da tuži Poljsku, Mađarsku i Češku jer odbijaju primati izbjeglice i ocijenio da to jasno pokazuje kakve namjere Evropa ima prema Češkoj.

“Principijelno i odlučno protestiramo protiv odluke EU-a da počne postupak zbog tzv. neprimanja imigranata na osnovu kvota koje je nametnuo Brisel. Protestiramo zbog nastojanja da nas kazne i natjeraju da budemo poslušni”, kazao je bivši šef države.

Svojevremeno najglasniji euroskeptik među šefovima država i vlada EU-a, Klaus je izjavio da taj postupak zbog nepoštivanja legislative Unije jasno pokazuje šta zaista zamišlja Evropa u vezi sa Češkom.

“Odbijamo argument da moramo biti za stolom, da moramo biti prisutni kad se odlučuje, da moramo biti u tvrdom jezgru Unije. Mi smo prisutni, doduše, i sada u procesu odlučivanja EU-a, ali mi ne odlučujemo. Glas Češke ignorira se. Dotacije iz fondova EU-a nisu nam potrebne i ne želimo ih”, rekao je on te dodao da jedini spas za Češku vidi u “Czexitu”, koji, međutim, Česi ne žele.

Jedini put za spas

Iako su najveći euroskeptici u regiji i, prema junskoj anketi centra CVVM-a, povjerenje u EU ima svega 32 posto Čeha, ipak čak 60 posto odbija da Češka ode iz EU-a smatrajući da svakako treba ostati u Uniji.

“Došlo je vrijeme da pripremamo odlazak naše zemlje iz EU-a, to je jedini put za spas i opstanak naše zemlje, koju smo naslijedili od predaka, i imamo dužnost predati je sljedećim generacijama”, izjavio je Klaus.

Nakon odluke Evropske komisije da pokrene proceduru protiv Poljske, Češke i Mađarske jer odbijaju učestvovati u mehanizmu relokacije izbjeglica iz država koje su pod najvećim pritiskom, kao što su Italija i Grčka, češki zvaničnici ponovili su da, bez obzira na prijetnju kaznama, nemaju namjeru primati izbjeglice po kvotama iako ne spore da su na to obavezne.

Izvor: Agencije