Bivši diktator Gvatemale osuđen za genocid

Bivši diktator Gvatemale Efrain Rios Montt proglašen je krivim za genocid i ratne zločine i osuđen na 80 godina zatvora zbog ubistva više od 1.700 pripadnika naroda Maja, dok je bio na vlasti od 1982. do 1983. godine.

Montt (86) prvi je Latinoamerikanac koji je osuđen zbog pokušaja da istrijebi čitavu jednu grupu ljudi, a period njegove vlasti smatra se jednim od najnasilnijih u građanskom ratu u Gvatemali, koji je trajao od 1960. do 1996. godine između vojske i ljevičarskih pobunjenika, javio je AFP.

Aktivisti kažu da je ova presuda također historijska jer je ovo prvi put da je igdje u svijetu jedan nacionalni sud proglasio šefa države krivim za genocid, budući da su presude za genocid, poput etničkog nasilja u Ruandi 1994, do sada izricane u međunarodnim sudovima.

‘Spaljena zemlja’

Bivši diktator osuđen je na 50 godina zatvora zbog genocida i na 30 godina zbog ratnih zločina, a na ovu presudu može da uloži žalbu.

U 36-godišnjem ratu u Gvatemali poginulo je i nestalo oko 200.000 ljudi, a tokom Monttove vlasti, vojska je protiv autohtonog stanovništva, koje je optuživala da podržava pobunjeničke snage, sprovodila strategiju poznatu pod nazivom “spaljena zemlja”, namjerno uništavajući sve što bi moglo da “posluži neprijatelju”.

Tužitelji su naveli da su se pripadnici gvatemalskih snaga sigurnosti tokom vladavine Riosa Montta 1982. i 1983. “koristili silovanjima, mučenjima i podmetanjima požara kako bi ‘oslobodili’ Gvatemalu od ljevičarskih pobunjenika”.

I drugim latinoameričkim zemljama kao što su Čile, Brazil i Argentina, upravljali su okrutni vojni režimi 1970-ih i 1980-ih godina, ali su pojedini lideri i oficiri osuđeni zbog zloupotrebe vlasti, dok je ovo prva optužba za genocid u regionu.

Izvor: Al Jazeera i agencije