Bivši direktor CIA-e: Trump je podmitljiv, nemoralan i korumpiran

Trump će zauzeti mjesto koje zaslužuje, kao osramoćeni demagog, na smetlištu historije, kazao je Brennan (EPA)

Bivši direktor Centralne obavještajne agencije John Brennan optužio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da je “podmitljiv, nemoralan i politički korumpiran”, jer se radovao smjeni zamjenika direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Andrewa McCabea.

Brennan je reagirao na Trumpovu objavu na Twitteru koji je objavio nekoliko sati nakon što je američki državni tužilac Jeff Sessions saopćio da je smijenio McCabea, prenosi Tanjug.

Trump je više puta optužio McCabea da je nečastan, podsjeća AP.

“Kada se u potpunosti sazna za tvoju podmitljivost, nemoral i političku korupciju, zauzet ćeš mjesto koje zaslužuješ kao osramoćeni demagog na smetlištu historije. Možeš da žrtvuješ Andyja McCabea, ali nećeš uništiti Ameriku… Amerika će trijumfirati nad tobom”.

Brennan je bio direktor CIA-e tokom drugog mandata predsjednika Baracka Obame.

Sessions je otpustio McCabea na osnovu preporuke disciplinske komisije FBI-ja.

“Na osnovu izvještaja generalnog inspektora, istrage Ureda FBI-ja za profesionalnu odgovornost i preporuka visokog zvaničnika sekretarijata, odlučio sam da smijenim Andrewa McCabea”, naveo je Sessions u saopćenju.

Trumpova poruka

Nekoliko sati poslije toga, Trump je napisao na Twitteru: “Andrew McCabe OTPUŠTEN, veliki dan za vrijedne muškarce i žene FBI-ja. Veliki dan za demokratiju. Licemjerni James Comey je bio njegov šef i činio da McCabe djeluje nedužno. Znao je sve o lažima i korupciji na najvišim nivoima FBI-ja!”

McCabe, koji je u jednom trenutku bio drugi čovjek agencije, i koga je predsjednik Trump javno kritizirao zbog navodne političke pristrasnosti i želio da otpusti, podnio je ostavku na svoj položaj u FBI-ju 30. januara.

Planirao je da se penzionira u nedjelju, na svoj rođendan, uz pune beneficije.

Međutim, sada kada je otpušten dio njegove penzije ili čak kompletna penzija mogli bi da budu ugroženi, piše Glas Amerike.

Poslije Sessionsovog saopćenja McCabe je uzvratio svojim: “Ovaj napad na moj kredibilitet je dio šireg pokušaja ne samo da budem oklevetan ja lično, nego i da se ukalja ugled FBI-ja, agencija za provođenje reda i profesionalaca u obavještajnim službama uopće.”

Kontraverze u vezi McCabea

Kontroverza je počela da prati McCabea samo nekoliko dana uoči predsjedničkih izbora 2016, kada je otkriveno da je njegova supruga Jill McCabe, demokratska kandidatkinja za mjesto u senatu Virdžinije 2015, primila stotine hiljada dolara donacija za svoju kampanju od komiteta za političku akciju koji je kontrolirao prijatelj demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, tadašnji guverner Virdžinije Terry McAuliffe.

Trump, tada republikanski predsjednički kandidat, koristio je ta otkrića da dovede u pitanje nepristrasnost FBI-ja u istrazi Hillary Clinton zbog korištenja privatnog email servera, prije nego što je Biro odlučio da ne podiže krivičnu optužnicu protiv nje.

U to vrijeme, FBI je saopćio da je McCabe konsultirao zvaničnike Biroa za etička pitanja i da su on i pravnici FBI-ja primijenili “sistem izuzeća iz svih istražnih pitanja FBI-ja koja se tiču politike u Virdžiniji”.

Međutim, kontroverza je nastavila da prati McCabea nakon što je Trump naglo otpustio tadašnjeg direktora FBI-ja Jamesa Comyja zbog istrage Rusije u maju 2017, poslije čega je sekretar za pravosuđe Sessions postavio McCabea za vršioca dužnosti direktora Biroa.

McCabe je u svojoj izjavi dodao: “Izdvojen sam i tretiran na ovaj način zbog uloge koju sam igrao i koraka koje sam preduzeo i događaja kojima sam svjedočio poslije otpuštanja Jamesa Comeyja”.

McCabe, koji je služio 22 godine u FBI-ju, vodio je agenciju do augusta kada je Christopher Wray, bivši pomoćnik sekretara za pravosuđe, položio zakletvu kao novi direktor FBI-ja.

I nakon što je u decembru najavljeno da će se McCabe penzionirati u martu, kada može da se kvalificira za punu penziju, Trump je nastavio da ga kritizira i napada.

“Zamjenik direktora FBI-ja Andrew McCabe u trci sa vremenom do pune penzije”, napisao je na Twitteru Trump 23. decembra. “Još 90 dana?!”.

Izvor: Agencije