Bivši egipatski premijer nije pod istragom

Shafiq se najsnažnijom alternativom predsjedniku Abdelu Fattahu al-Sisiju koji će se iduće godine najvjerovatnije ponovno kandidirati za tu funkciju (EPA)

Advokatica bivšeg egipatskog premijera Ahmeda Shafiqa izjavila je da se srela sa njim u hotelu u Kairu, što je prvi kontakt sa njim od kada je deportiran u glavni grad Egipta.

“Srela sam se sa Shafiqom prije jedan sat u jednom od hotela u Novom Kairu i mogu reći da je zdrav. On mi je potvrdio da je dobro i da nije predmet istrage”, napisala je advokatica Dina Adly na Facebooku, prenosi Reuters.

Shafiqova porodica ranije u nedjelju je otkrila da mu se izgubio svaki trag nakon što je u subotu deportiran iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Kairo i nakon što je objavio svoju namjeru da se iduće godine kandidira za predsjednika.

Shafiq je bivši zapovjednik ratne avijacije i ministar u vladi, prenosi Hina.

Sisijev konkurent

Smatra ga se najsnažnijom alternativom egipatskom predsjedniku Abdelu Fattahu al-Sisiju koji će se iduće godine najvjerovatnije ponovno kandidirati za tu funkciju.

Shafiqova porodica je kazala kako je on u subotu uhapšen u njihovom porodičnom domu u Emiratima, pa je privatnim avionom odletio u Kairo.

Reutersov svjedok tvrdi kako su ga egipatske vlasti od aerodroma odvele u konvoju.

Emiratske vlasti su potvrdili da je on napustio državu, a egipatski službenici nisu htjeli komentirati slučaj.

“Ne znamo ništa o njemu otkad je sinoć otišao od kuće”, rekla je ranije Shafiqova kćer May za Reuters.

“Njegov advokat ne može stupiti u kontakt s njim. Ako je bio deportiran, do sad bi mu već trebao biti dopušten povratak kući”.

Najavljena žalba

Porodica i advokati su najavili da će podnijeti žalbe Uredu tužitelja kako bi saznali gdje se on nalazi.

Jedan izvor iz sudstva ističe kako protiv Shafiqa, koji je 2012. s malom razlikom izgubio na predsjedničkim izborima, nema nikakvih optužnica u Egiptu. U prošlosti je bio optuživan, ali i oslobođen u nekoliko slučajeva, uključujući optužbe za korupciju.

Sisi tek treba otkriti svoje namjere o predsjedničkim izborima, a tvrdi da će samo slušati volju naroda.

Kritičari Sisijeve vladavine upozoravaju da su tokom njegovog mandata zatvorene hiljade disidenata, da vlada guši nezavisne medije i strogo zabranjuje provođenje anketa.

Njegovi pobornici odbacuju kritike u vezi kršenja ljudskih prava i naglašavaju da su te mjere potrebne zbog sigurnosti u vidu opasnosti vojne pobune koja je dosad ubila stotine policajaca i vojnika u posljednje četiri godine.

Shafiq je svoju kandidaturu za predsjednika iznenada objavio u srijedu iz Emirata. To je najavilo i nekoliko drugih, nepoznatijih kandidata.

Izvor: Agencije