Bivši francuski premijer kandidat za gradonačelnika Barcelone

Manuel Valls je istakao da se želi boriti protiv nesigurnosti i nejednakosti (EPA)

Bivši francuski premijer Manuel Valls potvrdio je da će se kandidirati na izborima za gradonačelnika Barcelone iduće godine, kako bi, kako je rekao, spasio katalonsku prijestolnicu od daljnjeg pogoršanja, prenosi Tanjug.

Govoreći na katalonskom i španskom jeziku u Barceloni, Valls (56), koji jerođen u tom gradu, istakao je da želi da se bori protiv nesigurnosti i nejednakosti, a da istovremeno podstiče ekonomiju, prenosi AP.

Valls, koji se prošle godine bezuspješno pokušao kandidirati za predsjednika u Francuskoj u ime tada svoje Socijalističke partije, iz koje se u međuvremenu povukao, snažan je protivnik otcjepljenja Katalonije od Španije.

On je u utorak zvanično potvrdio da želi postati gradonačelnik Barcelone i da će se kandidirati za izbore koji će biti održani 26. maja 2019. godine, navode francuski mediji.

‘Isti put – put Evrope’

Valls će zbog toga, kako je najavio, sljedeće sedmice podnijeti ostavku na mjesto poslanika u francuskom Parlamentu, što je presedan, prenosi francuski kanal LCI.

“Volim Francusku. Ali, doći u Barcelonu nije raskid, već isti put – put Evrope”, rekao je Vals, dodavši da je o tome prošlog ljeta obavijestio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Govoreći o Barceloni, ocijenio je da je taj grad u pogoršanom stanju, naročito kada je riječ o stambenoj gradnji, uređenju javnog prostora, turizmu i nesigurnosti u kvartovima.

Izvor: Agencije