Bivši general predsjednik Istočnog Timora

General Taur Matan Ruak u prvom krugu izbora dobio je tri posto manje glasova od Guterresa (Reuters)

Jose Maria de Vasconcelos, bivši zapovjednik istočnotimorske gerile i vojske, izabran je za novog predsjednika Istočnog Timora u drugom krugu predsjedničkih izbora, objavilo je izborno povjerenstvo u utorak.

Poznatiji pod svojim ratnim imenom Taur Matan Ruak, taj heroj istočnotimorske borbe za nezavisnost osvojio je 61,23 posto glasova na izborima, javlja AFP.

Njegov protivkandidat, bivši predsjednik parlamenta Francisco Guterres “Lu Olo” dobio je 38,77 posto, objavilo je izborno povjerenstvo.

Odaziv je bio 73 posto.

Rezultate još mora potvrditi Vrhovni sud nakon što razmotri sve eventualne žalbe na izborni proces. Konačni rezultati bit će objavljeni krajem sedmice.

U prvom krugu izbora general Taur Matan Ruak dobio je 26 posto glasova, tri posto manje od Guterresa.

Ekonomska pitanja

Jose Ramos-Horta, aktuelni predsjednik, ikona borbe za nezavisnost i dobitnik Nobelove nagrade za mir je, također, ispao u prvom krugu. Njegovi birači očito su masovno glasali za Ruaka.

Predsjednik nema veliku ulogu u politici Istočnog Timora, najsiromašnije azijske zemlje, ali je važan za stabilnost države koja je nezavisnost stekla 2002. nakon duge i bespoštedne borbe sa Indonezijom.

Najvažnija pitanja za većinu birača bila su ekonomska, jer 41 posto od 1,2 miliona stanovnika s pravom glasa živi s 88 američkih centi na dan (približno 0,67 eura).

Izvor: Agencije