Bivši izraelski vojnik svjedočio o napadu

Okupljanje u Istanbulu: Demonstranti traže kažnjavanje napadača na humanitarce (EPA)

U srijedu se održava drugo ročište u sudskom procesu protiv izraelskih vojnih zvaničnika optuženih za napad na turski brod „Mavi Marmara“ u međunarodnim vodama Sredozemnog mora dok je prevozio humanitarnu pomoć za Gazu u maju 2010. godine, kada je ubijeno devet Turaka, javila je agencija Anadolija.

Optužnicom su obuhvaćeni visoki izraelski vojni dužnosnici među kojima i načelnik Generalštaba izraelske vojske Rau Aluf Gabiel Ashknazi, zapovjednik mornarice Eliezer Alfred Marom, šef obavještajne službe Amos Jadlin i zapovjednik zračnih snaga Avishaj Levin.

Odbio državljanstvo

„Među svjedocima u procesu je u Dror Feler, bivši izraelski vojnik koji je odbio pucati na civile i sada živi u Švedskoj“, javio je sa suđenja iz Istanbula saradnik Al Jazeere Jasmin Redžepi.

Feler, sada Šveđanin izraelskog porijekla, muzičar je koji često nastupa na humanitarnim koncertima i učestvuje u raznim aktivnostima za mir u Palestini, a odbio je izraelsko državljanstvo.

Dror Feler je bio na grčko-švedskom brodu Svidoni, kraj broda Mavi Marmara. Sudije je interesovalo da li je vojska počela pucati prije ukrcavanja na brod ili kada je bila napadnuta od aktivista na brodu.

U sudnici svi tvrde da su se prvo čuli pucnji.

„Ja sam bio njihov vojnik. Znam kako izraelsko oružje puca. Vidio sam da su počeli s pucanjem prije približavanja brodu i to bojevom municijom i granatama“, rekao je Feler.

Inače, suđenje je počelo dvije godine nakon što su izraelski komandosi upali na humanitarni brod koji je prevozio humanitarnu pomoć Gazi. Suđenje vodi Sedmi sud za teška krivična djela u Istabulu. U optužnici napisanoj na 144 stranice, koju je sastavio državni tužilac Mehmet Akif Ekinci, uz ostalo piše da je u napadu život izgubilo devet osoba, dok je ranjeno više od 50.

Među 490 osoba, koje su i tužitelji i žrtve, nalaze se i novinar i fotoreporter agencije Anadolija Yucel Velioglu i Erhan Sevenler, kao i brojni drugi predstavnici medija.

Optužnicom se za počinioce ovog krivičnog djela traži ukupno 18.032 godine zatvora.

Zahtjev za izvinjenje

Izraelski komandosi presreli su u maju 2010. brod „Mavi marmara“ koji je prevozio humanitarnu pomoć. Incident koji se dogodio u međunarodnim vodama izazvao je veliku napetost između Turske i Izraela.

Turski zvaničnici od Izraela zahtijevaju zvanično izvinjenje i isplatu oštete porodicama stradalih.

Među svjedocima je i britanska aktivistica za ljudska prava Alexandra Lort Philips, koja se nalazila na brodu u trenutku napada.

“Nakon presretanja vojnici su nam vezali ruke iza leđa i držali nas tako oko pet sati. Jedan od aktivista htio je obaviti molitvu, pa je na brodu počeo da uči ezan. Vojnici su ga okružili i tražili da prestane. On to nije učinio. Mislila sam da će i njega ubiti. Kada je završio sa molitvom situacija se smirila. 14 sati sam bila spriječena da odem do toaleta. Plastične lisice kojima smo bili vezani, bile su stegnute do te mjere da sam jedva osjećala šake”, kazala je Philips u svom svjedočenju.

Ona je zatražila da se odgovorni za ovaj događaj kazne.

Predsjednik Turske humanitarne organizacija IHH Bulent Yildirim kazao je kako ovaj sudski proces nije uperen protiv jevrejskog naroda.

“Ovo nije suđenje protiv jevrejskog naroda. Da su muslimani počinili strašne zločine u Gazi, mi bismo opet pomogli ugroženoj strani. Ovo je sudski proces protiv ubica, cionista i onih koji ubijaju nevine ljude”, kazao je Yildirim.

Prema njegovim riječima, u ovom sudskom procesu osobe iz 37 zemalja svijeta traže svoja prava koja su prekršili izraelski vojnici napadom na humanitarni brod koji je prevozio pomoć napaćenom palestinskom narodu u Gazi.

Odgovornost za zločine

“Postoji mišljenje da niko na svijetu ne može uraditi ništa protiv nasilja koje provodi Izrael. Brod „Mavi Marmara“ je tamo krenuo zbog čitavog čovječanstva, a na njemu su se nalazile osobe iz 37 zemalja svijeta. Tako da sada u Turskoj osobe iz 37 država svijeta traže svoja prava”, izjavio je Yildirim.

On je izrazio uvjerenje da će nakon ovog procesa Izraelu biti suđeno za mnoge zločine koje je počinila vojska te zemlje na području Palestine, pritom ubivši veliki broj nevinih žena i djece.

“Svi sudski procesi u vezi sa patnjama i nasiljem, koje Izrael čini u Palestini, će biti obnovljeni nakon ovog sudskog procesa. Vidjet ćete da će Izrael odgovarati za sve počinjene zločine”, naveo je predsjednik Turske humanitarne organizacija IHH.

Izvor: Al Jazeera i agencije