Bivši oficir SS-a ubijao za Mossad

Otto Skorzeny (drugi s lijeva): Nacista iz Beča je stekao slavu za vrijeme operacije oslobađanja Benita Mussolinija (Wikipedia)

Otto Skorzeny, oficir nacističkog SS-a i pripadnik jedinice koja je bila pod direktnom komandom Adolfa Hitlera, nakon Drugog svjetskog rata, ubijao naciste za izraelski Mossad, prenose agencije.

Prema pisanju izraelskog lista Haaretz, koje prenose austrijski mediji, Skorzeny je tokom 60-tih godina prošlog vijeća radio za izraelsku obavještajnu službu i ubijao naciste.

Nacista iz Beča je stekao slavu za vrijeme operacije oslobađanja fašističkog italijanskog lidera Benita Mussolinija, kada je uhapšenog Dučea, po nalogu Hitlera, doveo u Minhen.

Suđenje u Dachauu

On je u nacističkoj hijerarhiji veoma brzo napredovao.

Nakon rata je Skorzeny oslobođen tokom suđenja za ratne zločine u Dachauu i trebao je čekati dalja suđenja, ali je pobjegao u Francusku, zatim Španiju, pa Argentinu, da bi se vratio u Španiju, gdje je uživao zaštitu diktatora Francisca Franca.

Prije nego što je 1975. godine umro, Skorzeny je navodno učestvovao u ubistvu naučnika Heinza Kruga, koji je radio na proizvodnji raketa tokom nacističkog doba.

Krug je nestao 11. septembra 1962. godine, nakon radnog dana, kada je ušao u nepoznati auto.

Ispostavilo se kako je Mossad stajao iza ove likvidacije, jer je Kruga poslije rata angažirao Egipat da radi na njihovom programa proizvodnje raketa.

Mossad je za ovu likvidaciju, kako tvrde mediji, angažirao nacistu Skorzenyja, jer je on ranije bio prijatelj Kruga.

Krug se plašio i znao je da ga traže agenti izraelske službe, ali je vjerovao Skorzenyju i ušao u njegov auto.

Razlog što je Skorzeny sarađivao s Mossadom bila je njegova želja da bude izbrisan sa liste traženih nacista Simona Wiesenthala.

Kiselinom uništio leš

Bivši SS-ovac je Kruga prevezao u jednu šumu, gdje ga je ubio i potom njegov leš uklonio, posuvši kiselinu na njega.

Skorzeny je očigledno bio jedini nacista kojeg je Mossad regrutirao, tvrdi šef centra “Simon Wiesenthal” Efraim Zuroff.

On je istakao kako je angažiranje Skorzenyja bilo legitimno.

Do smrti je Skorzeny živio u Španiji, gdje je objavio memoare, ali gdje je i dalje njegovao kontakte s pripadnicima desničarske scene i nikada nije morao odgovarati za zločine, navode austrijski mediji.

Izvor: Agencije