Bivši predsjednici i premijeri iz regije osnovali Podgorički klub

Podgorički klub stavit će naglasak na razvoj dobrosusjedskih odnosa u regiji te zaštitu ljudskih i manjinskih prava (Anadolija)

Podgorički klub, koji je okupio bivše predsednike i premijere država regiona, osnovan je u petak u glavnom gradu Crne Gore.

Članovi Podgoričkog kluba su bivši predsednici i premijeri Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Albanije i Kosova.

Kako je navedeno u osnivačkom aktu, Podgorički klub će biti posvećen prosperitetu, dobrim odnosima i afirmaciji evropskih vrednosti u državama članicima tog kluba, kao i jugoistočne Evrope.

Takođe, akcenat će biti stavljen na razvoj dobrosusedskih odnosa u regionu te zaštitu ljudskih i manjinskih prava.

Bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović poručio je da se Podgorički klub neće baviti istorijom nego budućnošću.

EU i ‘umor od čekanja’

“Opredijelili smo se za ovaj sastav država jer je Evropska unija u svom strateškom dokumentu odnosa sa zapadnim Balkanom označila ovih šest država kao partnere. Hrvatska i Slovenija su već u Evropskoj uniji i mi smatramo da u kooperaciji sa njima treba da imamo most saradnje prema EU-u i da one treba da budu motor našeg djelovanja. Izvjesno je da ćemo naredni sastanak imati u Zagrebu ili u Ljubljani, što prije, i da će to biti prije izbora za Komisiju EU-a, da bismo pozvali EU na punu otvorenost i da prihvati kandidaturu Makedonije i Albanije za početak pregovora”, rekao je Vujanović.

Dotakao se i procesa pregovaranja država zapadnog Balkana sa EU-om.

“Mi razumijemo umor Evrope, ali EU mora da razumije i umor od čekanja. Ako čekamo previše, predugo i nepotrebno, onda to nije kompliment EU-u i proširenju”, rekao je Vujanović.

Zlatko Lagumdžija, bivši predsedavajući Savetu ministara Bosne i Hercegovine, istakao je da će jedna od osnovnih ideja Podgoričkog kluba biti pokušaj da se artikuliše “vizija 2030”, vizija zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope.

‘Traženje vizije 2030’

“Mi smo neka logička cjelina za pokušaj traženja vizije zapadnog Balkana do 2030. godine, ali, s druge strane, ona mora biti inkorporirana u viziju EU-a 2030. godine. Zato pokušavamo utjecati na to da se stvara klima da je budućnost EU-a i zapadnog Balkana dvosmjerna ulica, u kojoj, ukoliko ne uspiju jedni, neće uspjeti ni drugi i obrnuto”, rekao je Lagumdžija.

Osnivanju Podgoričkog kluba prisustvovali su, osim Vujanovića i Lagumdžije, bivši predsednici Makedonije i Slovenije, Branko Crvenkovski i Danilo Tirk, te bivši premijeri Srbije i Hrvatske, Mirko Cvetković i Jadranka Kosor.

Osim osnivača, za članove Podgoričkog kluba izabrani su Milan Kučan, bivši predsednik Slovenije, Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske, Nataša Mićić, bivša predsednica Srbije, Alfred Mojsiju, bivši predsednik Kosova, Igor Lukšić, bivši premijer Crne Gore, i Hari Kostov, raniji premijer Makedonije.

Izvor: Agencije