Bivši predsjednici Ukrajine protiv uvođenja ratnog stanja

Pismo su potpisali bivši predsjednici Kravčuk, Kučma i Janukovič (EPA)

Trojica bivših ukrajinskih predsjednika usprotivila su se uvođenju ratnog stanja u zemlji zbog zaplijene tri ukrajinska broda sa članovima posade, prenosi AP.

Prvi ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk, koji je bio na vlasti od 1991. do 1994. godine, pročitao je pismo koje su, osim njega, potpisali još dvojica bivših predsednika – Leonid Kučma i Viktor Juščenko, a u kojem ističu protivljenje uvođenju ratnog stanja.

U pismu je istaknuto da bi uvođenje ratnog stanja predstavljalo “prijetnju demokraciji” jer bi onemogućilo predsjedničke izbore planirane za narednu godinu.

Aktualni predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je ranije ukaz o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini do 25. siječnja 2019. godine.

Nakon konzultacija s predstavnicima političkih stranaka, Porošenko je skratio trajanje radnog stanja na 30 dana.

Odgođena sjednica parlamenta

U obraćanju narodu je objasnio kako je to učinio da se ne bi spriječilo održavanje planiranih izbora, te kako bi spriječio špekulacije o tome da se ratno stanje uvodi kako bi se prolongirali izbori.

Porošenkov prijedlog trebao se naći pred ukrajinskim parlamentom, ali je sjednica odgođena.

Ubrzo nakon početka sjednice, članovi nekoliko oporbenih stranaka blokirali su govornicu zahtijevajući detaljnu raspravu o onome što se dogodilo u Kerčkom prolazu.

Rusija je u nedjelju zaplijenila tri ukrajinska vojna broda, te pucala na njihove posade u vodama oko spornog poluotoka Krima, prenose agencije.

Pravobraniteljica Ruske Federacije Tatjana Moskalkova potvrdila je da se 24 ukrajinska mornara trenutno nalaze u Rusiji.

Prema njenim riječima, trojica mornara koji su ranjeni u incidentu oporavljaju se u bolnici i nisu životno ugroženi, prenosi Reuters.

Zasjeda i Vijeće sigurnosti

Moskva je zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima kako bi spriječila da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more te kazala da je mala flotila ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre.

Rusija je pripojila Krim 2014. i tada je izgradila dugačak most koji povezuje taj poluotok s južnom Rusijom i premošćuje Kerčka vrata – uski vodeni prolaz koji vodi od Crnog mora do Azovskoga mora, gdje se nalaze dvije ukrajinske važne luke.

Međusobni sporazum daje i Rusiji i Ukrajini pravo korištenja Azovskog mora, koje leži između njih i povezano je uskim Kerčkim vratima sa Crnim morem.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak zbog vojnih napetosti između Ukrajine i Rusije, doznaje AFP iz diplomatskih izvora.

Izvor: Agencije