Bivši premijer Rumunije oslobođen optužbi

Viktor Ponta (45) je obavljao dužnost premijera od 2012. do 2015. godine (EPA)

Sud u Bukureštu oslobodio je bivšeg rumunskog premijera Viktora Pontu optužbi za falsificiranje, pranje novca i učešće u utaji poreza, javljaju agencije.

Pontu su, u vrijeme kada je bio šef Vlade od 2012. do 2015. godine, jedan advokat i tužioci optužili da je bio u dosluhu s Danom Sovom, bivšim ministrom saobraćaja u njegovom tadašnjem kabinetu, koji je također oslobođen optužbi na kraju sudskog procesa, prenosi agencija Reuters.

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije može uloziti žalbu na sudsku odluku, navodi britanska agencija.

Tragičan požar u Noćnom klubu

Ponta (45) je bivši član vladajuće Socijaldemokratske partije, koji je obavljao dužnost premijera od 2012. do 2015. godine, kada je podnio ostavku, nakon što je poguban požar u noćnom klubu izazvao masovne ulične proteste.

Međunarodna organizacija Transparency International svrstava Rumuniju među najkorumpiranije države članice Evropske unije, ali je Brisel, koji drži pravosudni sistem te države pod posebnim nadzorom, pozdravio rumunske sudije za napore u suzbijanju korupcije.

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije proteklih godina se uhvatilo ukoštac s korupcijom na visokom nivou, napominje Reuters.

Izvor: Agencije