Bivši republikanski guverner najavio predsjedničku kandidaturu

Bill Weld se namjerava kandidirati kao republikanac na izborima 2020. godine (EPA)

Bivši republikanski umjereni guverner Bill Weld najavio je da namjerava izazvati Donalda Trumpa za nominaciju njihove stranke na predsjedničkim izborima 2020. godine, oštrim riječima prema aktuelnom američkom predsjedniku, kojeg je nazvao “nasilnikom u školskom dvorištu”.

“Potičem one među vama koji zabrinuto prate sadašnju administraciju i ne govore ništa da dignu glas i upozore kada su opasno prijeđene crvene linije”, izjavio je bivši guverner Massachusettsa novinarima i najavio osnivanje jednog istraživačkog odbora.

Da bi prikupili novac i konkretnije procijenili izglede kandidata, ti odbori označavaju jasan korak u smjeru ulaska u utrku za Bijelu kuću.

Ako odluči, Weld će morati službeno predati svoju kandidatu na republikanskim predizborima.

U ovom trenutku se čini da bi vrlo teško mogao poraziti Trumpa.

U januaru je stranka usvojila simboličnu deklaraciju koja daje bezrezervnu podršku predsjedniku Trumpu, “pragmatičnom i hrabrom čelniku”.

Dva puta biran za guvernera

Ali izgleda da Weld želi kapitalizirati nelagodu koju taj poslovni čovjek izaziva među nekim umjerenim i nezsvisnim, kao i zagovornicima tradicionalne republikanske linije, koja na Moskvu gleda s velikim nepovjerenjem.

“On se ponaša kao nasilnik u školskom dvorištu, osim kada je okružen drugim nasilnicima, poput [ruskog predsjednika Vladimira] Putina. Tada postaje med i mlijeko i smiješi se”, rekao je Weld tokom posjeta državi New Hampshire. 

Weld je dva puta izabran za guvernera (1991-97) i zatim je nekoliko godina proveo u slobodarskoj stranci, čak je bio na listi drugog slobodarskog kandidata za predsjedničke izbore 2016. godine, Garyja Johnsona.

Weld se vratio republikancima počekom februara, a u petak je precizirao da se namjerava kandidirati kao republikanac na izborima 2020. godine.

Izvor: Agencije