Bivši šef FBI-ja javno će svjedočiti o ruskom miješanju u izbore

Američki predsjednik Donald Trump je potpuno neočekivano otpustio Comeyja (EPA)

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) James Comey pristao je da javno svjedoči o miješanju Rusije u predsjedničke izbore održane prošle godine, objavili su zvaničnici.

“Nadam se da će svjedočenje bivšeg direktora FBI-ja Comeyja pomoći da se dobiju odgovori na pitanja koja su se pojavila od kada ga je predsjednik iznenada smijenio”, saopćio je član senatskog Odbora za obavještajne službe, demokrata Mark Warner, prenosi AFP.

Kako se navodi, saslušanje će biti organizirano nakon Dana sjećanja, 29. maja.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump kazao je ruskim zvaničnicima u Bijeloj kući da je otpuštanjem direktora FBI-ja Jamesa Comeyja otklonio “veliki pritisak” sa kojim se suočio zbog aktuelne istrage o Rusiji i američkim predsjedničkim izborima, objavio je ranije New York Times, prenosi Reuters.

Otpuštanje Comeyja

Ovaj list se poziva na dokument u kojem je sumiran taj Trumpov sastanak, a čije je sadržaj njujorškom dnevniku pročitao neimenovani američki zvaničnik.

“Upravo sam otpustio šefa FBI-ja. Bio je lud, pravi pravcati luđak. Suočio sam se sa velikim pritiskom zbog Rusije. To je sada otklonjeno”, rekao je Trump prema tom dokumentu, prenosi Tanjug.

Američki predsjednik je potpuno neočekivano otpustio Comeyja, a iz njegove administracije kao razlog za tu odluku naveli su brojne greške koje je počinio istražujući slučaj Hillary Clinton i sadržaj njene elektronske pošte.

Comey je bio na čelu istrage koja je trebala dokazati potencijalnu vezu između vodstva Trumpove kampanje i Rusije.

Izvor: Agencije