Bivši selektori: Dajte Englezima šansu u Premier ligi

"Gordi Albion" je do sada jedini put osvojio titulu 1966. godine, kada je bio domaćin Mundijala (Getty Images)

Šanse engleske nogometne reprezentacije za osvajanje titule svjetskog prvaka sve će biti manje ukoliko se ne uvedu reforme u domaća takmičenja i omogući domaćim igračima više prostora za igru, upozorava pet bivših selektora “Gordog Albiona”, prenose agencije.

Glenn Hoddle, Kevin Keegan, Sven-Goran Eriksson, Graham Taylor i Steve McClaren potpisali su zajedničko pismo upućeno predsjedniku Nogometnog saveza Engleske (FA) Gregu Dykeu u kojem se podržavaju njegove inicijative za promjene.

Svi nose dio krivice

U tom pismu napomenuli su kako će Engleska drastično umanjiti šanse da eventualno osvoji drugu titulu prvaka svijeta u historiji, ukoliko se rođenim Englezima ne pruži šansa da zablistaju u elitnim klubovima.

“Gordi Albion” je do sada jedini put osvojio titulu 1966. godine, kada je bio domaćin Mundijala.

“Engleska riskira da zaostane još više za vodećim nogometnim nacijama”, navodi se u pismu te ističe da svega 32 posto igrača rođenih u Engleskoj nastupa u Premier ligi, dok je čak 70 posto njih igralo u elitnim klubovima prije dvije decenije.

“Taj se trend ne smije nastaviti. Postoje mnogi razlozi zašto Engleska nije uspjela osvojiti neko veće takmičenje od 1966. godine i svaki od nas nosi dio odgovornosti za to. Međutim, broj engleskih talenata na vrhunskom nivou se smanjuje, te se ne može negirati stav da je ovo jasan problem za bilo kojeg selektora Engleske”, zaključili su Hoddle, Keegan, Eriksson, Taylor i McClaren.

Bez uspjeha na svjetskoj sceni

Dyke je ranije predložio promjene koje bi omogućile da kvalitet domaćih igrača ubuduće više dođe do izražaja.

Zahtijeva smanjenje maksimalnog broja nogometaša rođenih van Engleske koji se mogu naći među prvih 25 klupskih igrača sa 17 na 13.

“Samo 23 rođena Engleza igrala su 2014. godine u Ligi europskih prvaka, u poređenju sa 78 Španaca, 55 Nijemaca i 51 Brazilcem, a kako stvari stoje – ove cifre će biti još gore”, napomenuo je prvi čovjek engleskog nogometa prošlog mjeseca.

“Ukoliko želimo održati nacionalni tim u kapacitetu da se može takmičiti protiv najboljih na svijetu, moramo uvesti promjene.”

Engleska je na posljednjem Mundijalu u Brazilu 2014. godine eliminirana u grupnoj fazi, na SP-u 2010. u Južnoj Africi ispala je u osmini finala, dok su 2006. godine u Njemačkoj zaustavljeni u četvrtfinalu.

Izvor: Agencije