Bivši slovenski ministar dobio poziv za zatvor

Bavčar (desno) je u više vlada bio ministar unutrašnjih poslova i ministar za evropske integracije (Delo)

Nekoć istaknuti slovenski političar Igor Bavčar primio je poziv za izdržavanje zatvorske kazne, pa se u zatvor mora javiti početkom idućeg mjeseca, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Bavčar je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora i vraćanje 21 milijuna eura nezakonito stečenih sredstava koje je dobio u malverzacijama i trgovinom dionicama tvrtke Droga Kolinska, kojoj je nekoć bio na čelu.

Riječ je o jednom od najpoznatijih političara iz vremena osamostaljivanja Slovenije, a 1992. godine kandidirao se, ali neuspješno, za mjesto predsjednika vlade, prenosi Hina.

Ministar u više vlada

Bavčar je u više vlada bio ministar unutarnjih poslova i ministar za europske integracije.

Visoku kaznu izdržavat će u zatvoru Dob, u kojemu je već više od dva mjeseca i Janez Janša, bivši dvostruki premijer.

Janša je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcijskog slučaja nakon što mu je finska tvrtka Patria prije osam godina obećala mito, a on prihvatio, kako bi Patria dobila unosan posao opremanja slovenske vojske oklopnim vozilima.

Od nekad istaknutih slovenskih političara u zatvoru je i nekadašnji ministar vanjskih poslova Zoran Thaler.

Osuđen je nakon afere koju je doživio kao slovenski zastupnik u Europskom parlamentu.

Thaler je dobio dvije i pol godine zatvora i pet godina zabrane obavljanja javnih funkcija, nakon objave tajne snimke novinara koji su mu se u Bruxellesu predstavili kao lobisti.

Tražili su da Thaler uz nagradu podnese amandman u njihovu korist u Europskom parlamentu, što je on, ne znajući da se razgovor snima, i prihvatio.

S državnim odvjetništvom nagodio se za blaži način izdržavanja kazne, jer je unaprijed priznao primanje mita, pa služi tzv. vikend-zatvor, odnosno u njemu boravi samo krajem tjedna.

Prošlog tjedna objavljena anketa pokazala je da 83 posto Slovenaca smatra kako se osuđene osobe više ne bi smjele baviti politikom.

Tri četvrtine ispitanika smatra da bi trebalo oduzeti mandat bivšem premijeru Janši, koji na rasprave u parlament u koji je izabran na nedavnim izborima dolazi iz zatvora.

Izvor: Agencije