Bivši specijalac uhapšen zbog malverzacija

Klemmova zaštitarska firma jedna je od najvećih u Hrvatskoj (EPA)

Predsjednik hrvatske Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Orao” te direktor i vlasnik tvrtke “Klemm Security”, Josip Klemm uhićen je u Zagrebu zbog sumnje da se zlouporabom položaja i ovlasti okoristio za najmanje 420.000 eura, doznaje se iz izvora bliskih policiji, prenosi Hina.

Ne navodeći ime uhićenika, Ravnateljstvo policije objavilo je da je Klemm uhićen nakon dovršenih višemjesečnih izvida u suradnji s Poreznom upravom i Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu te da će nakon “provedenih dokaznih radnji, uz kaznenu prijavu, biti doveden pritvorskom nadzorniku”.

Na službenoj stranici Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je zbog pomaganja u tom kaznenom djelu osumnjičena još jedna osoba, 55-godišnji hrvatski državljanin.

Uhapšen i pomagač

Policija sumnja da je Klemm od početka 2005. do sredine 2007. u Zagrebu, kao direktor trgovačkog društva, nalagao neosnovana plaćanja sa žiroračuna svoje tvrtke na račune više drugih trgovačkih društava koja su mu izdavala račune za neobavljene usluge.

“Ujedno, postoje osnove sumnje da je uhićeniku u tome pomagao drugoprijavljeni, na način da je pronalazio odgovorne osobe raznih trgovačkih društava i s njima dogovarao da trgovačkom društvu uhićenika izdaju račune za neobavljene usluge. Nakon što bi plaćanje bilo izvršeno, po nalogu drugoprijavljenog, odgovorne osobe tih društava podizale bi novčana sredstva i predavali mu ih, a drugoprijavljeni ih je predavao uhićeniku”, navodi MUP u službenom priopćenju.

Klemm je, navodno na taj način, na štetu tvrtke u kojoj je odgovorna osoba zaradio najmanje 420.000 eura. Njegov “Klemm Security” jedna je od najvećih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije