Bivši Trumpov savjetnik ponudio nagodbu za imunitet

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa Michael Flynn ponudio je svjedočenje u zamjenu za imunitet od kaznenog progona u slučaju navodne povezanosti Trumpovog izbornog stožera s Rusima, doznaje The Wall Street Journal.

Flynn, koji je nakon izbora bio jedan od najbližih Trumpovih suradnika u Bijeloj kući, zbog laganja potpredsjedniku SAD-a i drugim visokim dužnosnicima o svojim kontaktima s ruskim veleposlanikom u Americi Sergejem Kisljakom morao je podnijeti ostavku nakon samo nešto više od tri tjedna na dužnosti.

Prema navodima američkih medija, sad je FBI-u te kongresnim tijelima koja istražuju navodne veze s Rusima ponudio nagodbu.

Prema tim izvješćima, Flynnovo svjedočenje moglo bi imati “termonuklearni” politički potencijal iako zasad nije poznato što je konkretno Flynn spreman podijeliti s istražiteljima.

Nema reakcije iz FBI-a

Visoki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, izjavio je za The Wall Street Journal kako nije jasno je li Flynn ponudio da otkrije neke konkretne aspekte svog rada na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Isti izvor ističe kako činjenica da je zatražio imunitet od kaznenog progona sugerira da Flynn pretpostavlja kako bi se lako mogao naći u pravnom škripcu.

Budući da je bio vrlo blizak predsjedniku Trumpu, Flynn je bio upućen u najosjetljivije razgovore i odluke u sferi vanjske politike, a izravno je sudjelovao u razgovorima o mogućem ukidanju američkih sankcija koje je Rusiji uvela Obamina administracija.

Zasad nema potvrde da će FBI ili kongresnici prihvatiti Flynnovu ponudu.

Kontakti s Rusima

No, američki mediji javili su prije mjesec i pol da je FBI ispitao Flynna zbog telefonskih razgovora s ruskim veleposlanikom.

The New York Times je naveo kako se to dogodilo nekoliko dana nakon što je Donald Trump preuzeo predsjedničku dužnost.

Sadržaj ispitivanja nije poznat, a FBI je odbio komentirati pisanje njujorškog dnevnika.

List piše kako istražitelji nisu uvjereni da je Flynn prema njima bio posve iskren.

Podsjetili su i kako je Flynn u vrijeme dok nije preuzeo dužnost uvjeravao veleposlanika Kisljaka da će izabrani predsjednik Trump biti puno blaži.

Kad je informacija o tome procurila u javnost, Flynn je zanijekao da je do takvog razgovora uopće došlo.

No, kad su dokazi postali prejaki, Flynn je morao priznati da je “nesmotreno propustio obavijestiti izabranog potpredsjednika Mikea Pencea i druge osobe o potpunim informacijama o telefonskim razgovorima s ruskim veleposlanikom” te podnio ostavku.

Izvor: Al Jazeera i agencije