Bivši upravnik zatvora nije kriv za otmicu Miloševića

Milošević je 2001. prebačen u haški pritvor gdje je i umro pet godina kasnije (EPA)

Beogradski Viši sud oslobodio je Dragišu Blanušu, nekadašnjeg upravitelja Okružnog zatvora u Beogradu, optužbi kojima ga je Mira Marković teretila da je oteo njenog supruga Slobodana Miloševića prilikom izručenja u Haag.

Po optužnici, Blanuša je navodno dozvolio 28. lipnja 2001. godine da nepoznate osobe odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog suda, gdje je i umro 11. ožujka 2006.

Istom presudom Blanuša je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je neovlašteno objavio knjigu Čuvao sam Miloševića, koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije, Slobodana Miloševića pred njegovo izručenje Haagu.

Sud je zbog zastare odbio i optužbu protiv Blanuše za neovlašteno objavljivanje Miloševićevih fotografija napravljenih u pritvoru.

Presuda je izrečena na optužnicu, koju su preko opunomoćenika još 2005. protiv Blanuše podnijeli Milošević i njegova supruga Mira Marković.

Milošević je u međuvremenu umro u pritvoru Haškog suda, a Marković je više od 10 godina van Srbije. U Rusiji je dobila politički azil.

Ona ima pravo uložiti žalbu na ovu presudu.

Blanuša smijenjen nakon izručenja

Povijest tog procesa, koji je ušao u 15. godinu, krenula je kaznenom prijavom protiv Blanuše koju je podnio opunomoćenik Slobodana Miloševića, tada već pritvorenog u Haškom sudu.

Nakon što je nekadašnje Peto opštinsko javno tužilaštvo 2002. godine odbacilo kaznenu prijavu, Miloševićev opunomoćenik je 21. svibnja iste godine podnio zahtjev za provedbu istrage protiv Blanuše.

Optužnicu u tom kaznenom postupku protiv Blanuše podignuo je 2005. godine opunomoćenik oštećenih kao tužitelja – Slobodana Miloševića i njegove pravne nasljednice Mire Marković. 

Tom optužnicom Blanuši su stavljeni na teret dva kaznena djela – zloupotreba službenog položaja te neovlašteno fotografiranje i otmica. 

Nakon što je Milošević preminuo u pritvoru suda u Haagu, njegova udovica je preko opunomoćenika nastavila kazneni progon Blanuše. 

Nedugo nakon izručenja Miloševića Haagu, tadašnji ministar pravde Vladan Batić smijenio je Blanušu s mjesta upravitelja Okružnog zatvora u Beogradu.

Izvor: Agencije